Veckans Utrensning: Frysen

16 september 2018

Varje vecka rensar vi någon del av hemmet. Häng med varje söndag! Den här veckan rensar vi FRYSEN. Nu är det höst och du behöver få plats med årets skörd av förvälld svamp, äppelklyftor, viltkött och bären du fått av grannen.. Ja ni känner igen det där. Men frysen är ju redan full..! Av vad tänker du...och inser att det är förra årets skörd av ovanstående.. eller kanske den sega glassen från förra sommaren..och ärtorna som ramlade ur påsen i våras.. suck. Här kommer mina bästa tips för att rensa ut frysen och lyckas med bättre ordning i framtiden.

*TIPS FÖR EN ORGANISERAD FRYS*

1) Släng allt som är gammalt! Du ser bäst-före-datum på sakerna i färdiga förpackningar - men gammal frukt och bär (särskilt om du fått nya för i år) kan du troligen också slänga.. 

2) Har du mat som fortfarande ingen rört efter ett år..? De där vegetariska biffarna som ingen tycks gilla? Två år i frysen ska ju vara ok - men försök att vara lite hård och sålla..Bättre en halvtom frys där du faktiskt vet vad du har och vet att du äter allt i den än en proppfull där du ändå inte ser vad du har.

3) Om du inte behöver avfrosta utan bara rensa/organisera så kan du alltid organisera ett fack i taget och diska ur lådan. Det brukar gå så fort så maten du ska spara inte ens hinner tina. 

4) Organisera om mat i klumpiga förpackningar i zip-lock-påsar istället. Jag gör alltid så med tex fiskpinnar. Det får plats flera förpackningar fiskpinnar i en påse - vilket gör att vi sparar massor av plats i vår lilla frys. Det är bra att märka påsarna med innehåll och datum - men inte nödvändigt om du ändå ser vad det är och det är mat som ni äter ofta.

5) Placera om all mat så du enklare hittar det du vill ha. Tex har jag gjort följande: bröd tar nedersta facket (tillsammans med glassen), grönsaker och bär i mellanfacket och översta facket är för protein och övrig mat.

Lycka till! Hör av er om ni har något annat smart frystips!