Veckans Utrensning: Dina onödiga papper

7 oktober 2018

Varje vecka rensar vi någon del av hemmet. Häng med varje vecka! Den här veckan rensar vi PAPPER. Vi sparar ofta alldeles för mycket papper. Det är väldigt vanligt att vi lägger dem på hög och har svårt att slänga sådant som egentligen är helt ointressant. Här kommer mina bästa tips (och du, om du har sparat papper i många år så är det här en process som kommer ta lång tid - och får göra det..!)

 

*TIPS FÖR ATT MINSKA PAPPERSHÖGARNA*

1) Börja med det enklaste. Kolla att du inte har sparat på garantier/kvitton/instruktionsböcker till saker du inte längre äger! Faktum är att du egentligen kan slänga ALLA manualer du har eftersom de finns att få tag i på nätet om du behöver dem - men vem tittar egentligen i en instruktionsbok flera gånger?

2) Lönespecar från flera år tillbaks - när du har fått kontrolluppgift från din arbetsgivare kan dessa slängas.. men förhoppningsvis får du inte ens längre dessa i pappersform utan digitalt..? 

3) Släng alla gamla kvitton. Kvitton på elektriska apparater bör man spara i två-tre år pga garantin. (Men inte längre än så!) Övriga kvitton som man bör spara: Husrenoveringar (för avdrag vid försäljning). Dyrbara smycken/klockor (för att försäkringen ska gälla). Ta kopior på kvitton för långtidsförvaring es texten suddas ut på dem.

4) I princip kan man slänga allt som är äldre än sju år. Deklarationer, kvitton, försäkringsbesked, bokföring mm.  Undantag som du bör spara: Papper på husförsäljningar/husköp (det går att överklaga tio år efter köpet), äktenskapsförord, vissa kvitton (se ovan). Det räcker att spara enbart det senaste försäkringsbeskedet tex.

5) Spara inte hela tidningar om du egentligen bara vill spara på en artikel eller ett recept från den.

6) Säg nej till reklam och andra utskick - tex kontoutdrag, CSN-papper, räkningar etc. Mycket går att hitta på nätet eller få på mailen. 

På onsdag kommer tips på hur du enklast organiserar dina papper!