Veckans Utrensning: Barnens leksaker

4 mars 2018

Varje vecka rensar vi ut något tillsammans! Häng med och innan året är slut så har du rensat hela huset! Den här veckan rensar vi ut bland: BARNENS LEKSAKER.

Det finns en sanning och det är att ju mer saker barnen har desto mer sällan leker de med dem. Det finns säkert massor av leksaker som du aldrig ens sett dem röra - trots att de kostade massor med pengar och var en fin julklapp från någon nära.. Men som med allt i livet: Trots att den kostade mycket - om du inte använder den så bör du låta den lämna ditt hem. Det finns säkert någon annan därute som hellre leker med den. Såhär gör du:

TIPS FÖR ATT RENSA BLAND BARNENS LEKSAKER

1) Börja med att fråga om det är någonting som barnen inte längre vill ha. En bra idé kan vara att säga att "det kommer inte in några nya saker om man inte gör sig av med något gammal först" (du kan förenkla det där beroende på hur gamla barnen är.)

2) Om det är saker som du tror att de skulle gilla - men kanske först om ett tag - eller något som de verkligen har gillat men just nu verkar ha tröttnat på packa ner de sakerna i en låda och skriv datum på den, 6 månader från nu så tar du fram lådan igen. Barnen kommer att se på sakerna som om de vore nya. Faktiskt så är det ett bra trick att alternera saker så det är ett tips du kan anamma året runt. Man kan även alternera saker med en annan familj man känner - men det bör ju vara saker man inte är så rädd om..

3) Småsaker som du är säker på att barnen inte skulle sakna - eller möjligtvis sakna i en dag eller så om de kom på det slänger du på en gång! Happy Meal-leksaker, reklamprylar, små suddigum, klistermärken, magneter, trasiga saker, onödiga tillbehör till dockor/lego/my little pony som du aldrig sett dem leka med.. Det finns massor man kan slänga - med gott samvete.

4) Gosedjur och böcker.  Jag väljer här att klumpa ihop dem i samma kategori. För jag vet, de flesta barn äger alldeles för mycket av dessa saker! Om du frågar barnen så brukar till och med de kunna säga vilka de känner att de kan skänka bort, dvs vilka de inte känner så starkt för. Gå på känslan. Man måste inte spara något för att det kom från en moster ni inte träffar så ofta - det är inte säkert att moster ens minns vad hon givit ändå om några år. Bara för att det är en nalle - eller en bok - är den inte helig. Tänk så här: Kanske något annat barn kommer att älska den mer.

5) Saker de växt ur. Saker som både de och du har minnen till. Försök att redogöra för digsjälv vad du verkligen minns att de älskade som bebisar/små barn och spara endast några få saker i en fin låda. Spara dem tillsammans med bebiskläderna du absolut älskar. Märk lådan tydligt med barnets namn. Det är kul om varje barn har sin egen minneslåda. Resten som är helt och fint skänker du bort! 

Lycka till!

Ps. Fastnar du? Behöver du hjälp med att rensa bland barnens saker eftersom du känner att det är svårt med alla minnen? Kontakta Anordna för hjälp!