Veckans Utrensning: Böcker

18 februari 2018

Den här veckan rensar vi ut bland våra böcker.. JA DU LÄSTE RÄTT: BÖCKER. Nu är det många därute som säger: "Va? Böcker kan man väl inte rensa bland? De ska man ju ha tills man dör.. och sen ska de gå i arv..." Eller? Det verkar i alla fall som många tänker så. Fast det inte ens är särskilt fina böcker och bokhyllan svämmar över av dem, fast det inte är böcker du läst, du ens tyckte var bra, eller som du aldrig mer kommer att läsa igen. Eller ännu värre.. gammal studentlitteratur som är högst inaktuell idag och som inte ens second hand-butikerna vill ha - utan som du lika gärna kan slänga i soporna. Ja jag är ganska hård. Jag förespråkar inte att äga böcker överhuvudtaget. Jag gillar appar som Nextory eller Storytel. Jag har dock en viss förståelse över att böcker kan vara fint som dekoration - men tycker då självklart att de ska vara fina inbundna böcker. Böcker som du förvarar i en låda på vinden eller i källaren är verkligen bara tragiskt och gör inget gott för någon. Du väljer självklart själv, men att minska sitt bibliotek till att enbart innehålla sådant du kan känna dig stollt över och som gör dig glad är det viktigaste! (Allt som inte gör dig glad i hjärtat när du tittar på det bör du göra dig av med). Följ nedanstående tips så blir det lättare!

 

TIPS FÖR UTRENSNING I BOKHYLLAN

(Böcker ska stå i bokhyllor - allt som inte får plats och svämmar över till golvet - eller som är förpassade till tragiska lådor - där de samlar damm, smuts och fukt bör du göra dig av med!)

1) Börja med att titta på alla böcker. Finns det någon bok du känner agg inför? (Kanske du har fått den av något ex, kanske den symboliserar en jobbig period i livet, kanske barnen ritat i den?) Släng den direkt!

2) Finns det böcker som är direkt inaktuella? (Tex studentlitteratur - sådant som förändrats över tid eller där du vet med dig ny forskning skett. Det kan även gälla: uppslagsverk, samhällslitteratur eller kartböcker. Dessa böcker är tyvärr också mestadels böcker som går till soporna då second-hand-bokhandlarna svämmar över av detta då folk idag i princip enbart använder internet. Givetvis kan undantag finnas och du kanske äger en gammal kartbok som känns historisk.. men jag tror du förstår min poäng.)

3) Pocketböcker eller "skräplitteratur" - brukar alltid finnas någon som tar emot dessa. Svärmor, second-hand-butiken, en bokbytarhylla i tvättstugan?..

4) Rent dåliga böcker. Varför har du ens sparat dem från början? Skänk bort!

5) Böcker du inte är intresserad av att läsa! Kanske du har fått dem av någon som proppsat på dig den.. men egentligen är det inte din stil eller ditt ämne.. Skänk bort!

6) Böcker som du läst men som du inte tänker läsa igen... Ja det är de flesta.. Här är det tillåtet att göra en övervägning och fundera på vilka du tycker bäst om eller vilka som är snyggast.

7) Kokböcker eller annan faktalitteratur. Jag kan föreställa mig att om du gillar ett ämne så har du böcker som liknar varandra - eller till och med kopior! Försök att rensa ut och enbart behåll det som känns varmast om hjärtat! Fina kokböcker kan bli bra presenter till andra matlagningsintresserade. Det är ok att skänka bort sådant man själv haft ett tag!

8) Böcker som du har lånat av någon annan! Lämna tillbaks dem - eller om du inte har kontakt med personen längre, skänk bort dem till någon annan. Det är ok. Om du gillar en lånad bok väldigt mycket är det även ok att behålla den - med gott samvete! (Du har säkert lånat ut böcker själv som du inte har fått tillbaks och ligger säkert på plus minus noll på bok-karmat.) ;-)

Så, nu kör vi! Lycka till! <3