Vad gör jag av mina samlingar?

3 augusti 2020

Här på Anordnabloggen får du tips som rör organisering, förvaring, utrensning, ett och annat städtips, samt lite inspiration från min organiserade vardag. Följ mig gärna här, eller på Facebook eller Instagram

Många av mina kunder har samlingar av olika saker. Stenar, smycken, bilar, tvålar, grodor, hockeytröjor.. Det mesta går ju faktiskt att samla på! Och det är inte så konstigt att vi känner en glädje i att samla på saker. Människan har under enormt lång tid gynnats av att samla - först naturligtvis eftersom det var viktigt att samla mat inför vintern, men sen var det såklart även viktigt att spara på allt man hade inför fattigare tider tex under krig. (Och sedan går tänket i arv.) Det finns olika typer av samlanden, och ibland kan det leda till ett tvångsmässigt beteende - ett patologiskt samlande. (Patologiskt samlande finns idag namngivet som en psykologisk diagnos.) Men om ens samlande är organiserat så brukar det mer handla om en hobby, ett intresse som den samlande utövar och lägger ned både tid och pengar på. Jag får i alla fall ofta frågan: Hur förvarar jag och hanterar min samling bäst? Här följer mina bästa tips!

Anordnas bästa tips till hur du förvarar dina samlingar

1) Det första steget du måste göra är att själv på riktigt känna efter om din samling faktiskt betyder så mycket för dig längre! Att den en gång i tiden var väldigt viktigt för dig råder det ingen tvekan om - men om den bara ligger i fullproppade lådor i en källare och tar plats..? Det var väl inte så det var tänkt? Kanske du faktiskt då kan sälja eller skänka bort samlingen till någon annan som kan få glädje av den!

2) Om du beslutar dig för att din samling fortfarande ger dig glädje i livet och du vill spara den, så kan du åtminstone gå igenom den och se om det finns något du ändå kan rensa bort. Kanske det finns dubbletter, dåliga kopior, trasiga delar eller fula saker du fått av någon som inte bidrar till glädjen i samlingen. Efter rensningen kan du således förvara din samling på en mindre yta.

3) Var är bästa stället att förvara din samling? I en fuktig källare, en het vind eller ett frostigt förråd är givetvis ingen bra plats. Men jag rekommenderar ingen att hyra dyra förråd. Det allra bästa sättet är egentligen att ha den framme! Om du känner dig stollt över din samling och den ger dig så pass mycket glädje att du vill spara den så föreslår jag att du lägger ner tid på att skapa vackra glasmontrar eller vitrinskåp att förvara din samling i (eller åtminstone delar av den.) 

Lycka till! Behöver du eller någon anhörig hjälp att reda i sitt patologiska samlande så rekommenderar jag att ni tar hjälp av en KBT-terapeut samt en Organiseringskonsult för att få hjälp att komma ur det!