Saker du sparat av sentimentala skäl (men aldrig mer kommer att använda)..

30 augusti 2020

Här på Anordnabloggen får du tips som rör organisering, förvaring, utrensning, ett och annat städtips, samt lite inspiration från min organiserande vardag. Följ mig gärna här, eller på Facebook eller min Instagram.

Du kanske har organiserat din garderob så du vet att du har något att ta på dig varje morgon, du har grundkollen på ditt vardagsflow.. (om inte så får du hjälp här). Men du har ännu inte lyckats tämja de där lådorna som du har stående i ett hyrförrådet, i källarförrådet, eller kanske dolt under sängen i värsta fall.. de där lådorna du aldrig egentligen orkar titta i och som du på ett sätt helst vill glömma.. men ändå så står de där år ut och år in..de samlar damm - kanske blir de fuktskadade.. egentligen har du inte så stor koll.. men så ändå en dag måste du ta dig igenom dem.. och där är mest sånt som du en gång sparade för att du just då inte kunde ta något annat beslut.. Saker du sparat på av sentimentala skäl. För olika personer så är det olika saker. En har inte kunnat göra sig av med ett enda babyplagg, någon annan har familjens alla fotoalbum, eller så är det helt enkelt dagböcker, kalendrar, eller en massa arvegods såsom i värsta fall möbler..(!)  Så hur ska man tänka nu då?  Det finns såklart inte ett enkelt rakt svar. Alla är vi olika. Men här följer mina bästa tips:

Tips för utrensning av sentimentala saker

1) Gå igenom värdet på sakerna. Ett tips är att lagringen av dessa saker inte får kosta mer än själva värdet på sakerna. Det här är ju svårt att bedöma. Men om du tex hyr ett förråd och där har proppat in din gamla kära säng så kan man ju ana på en gång att det inte kommer att vara värt det om tre år..Är det fint arvegods så kanske det är värt det. (Dock inte under hur många år som helst..) Du kan även räkna om din kvadratmeterhyra i ditt eget boende och se om det är värt att det tar upp all den ytan..oftast gör det inte det.

Mitt tips är verkligen att sälja eller skänka så mycket som möjligt av sakerna på en gång - medan de fortfarande har ett värde..för även om det är fint nu - och du har sparat det för att det är fint - men egentligen inte vill använda det själv - så finns det ingen riktig logik i att fortsätta spara det av sentimentala skäl. Sälj eller skänt till välgörenhet och gör en god gärning! (Stadsmissionen, Myrorna, Blocket, Tradera, Sellpy är mina bästa tips för skänk och sälj.)

2) Personligt högt värderade saker.. Kanske sakerna inte har något värde för någon annan men ändå är värda mycket för dig ändå? Ja då är mitt bästa tips att ändå gå igenom sakerna. Är det gamla foton - som du vill spara på - kanske det bästa sättet är att göra om det till digitala foton? Gamla brev? Spara dem enbart om det kommer från en person du håller av. Spara överhuvudtaget enbart det du känner glittrar (Som Marie Kondo skulle säga). Det betyder oftast att du blir glad av att se det och hålla i det, tex minnen från personer du älskar.

Ex från mitt eget liv: Jag hittade massa gamla skrivböcker. Det visade sig att flera böcker bestod av sorgliga dikter och tråkiga minnen från ett ex. Det kändes skönt att bara slänga dem! Samma sak med gamla brev. Flera brevvänner mindes jag inte ens. Dessa brev kastade jag.

3) Saker andra sparat åt dig.. det här brukar vara saker man fått av sina föräldrar - och det kan vara dina babykläder, dina skolböcker, och/eller leksaker av olika slag. Beroende på hur bra dina föräldrar var på att rensa så kan det här såklart vara en liten låda eller väldigt många lådor.. Det bästa du kan göra är helt enkelt att gå igenom dem. Helst utan någon förälder eller annan i närheten. Det här är nu enbart ditt beslut.

Tips: Skolböcker är ju egentligen inte så kul att spara. Det roligaste är fina teckningar, kanske första skrivboken, och några fåtal uppsatser och arbeten man gjorde i skolan. Andra skrivböcker och annat kan man definitivt slänga. Skänk bort alla babykläder utom något enstaka som du själv minns att du sett (kanske från något foto). Leksaker kan vara svårare. Om allt glittrar så kan det vara ok att spara det. Om du känner att du inte bryr dig så mycket: skänk bort det. Några saker kanske barn/barnbarn skulle tycka om också..? Men propsa inte - fråga först..

4) Organisera, vårda, begränsa. Mitt slutliga tips är att oavsett vilken kategori det handlar om så glittrar minnena definitivt mer om du rensar bort det som känns skräpigt, tråkigt, har negativa vibbar, eller är trasigt  och smutsigt. Samt att du sedan kategoriserar det snyggt. Kanske lägger brev i buntar med vackra band om. Organiserar gamla skolböcker i mindre lådor eller mappar. Lägger alla foton i ordning. Ja du förstår. Nu har du verkligen vårdat dina minnen - de du verkligen vill spara. Ett tips är att du redan från början skaffar en mindre låda och bestämmer att det måste få plats däri. Sedan kanske du måste hårdrensa. Men det är oerhört belönande att ha tagit sig igenom den här sista punkten.

Hör av dig till mig om du har fler frågor!