Veckans Utrensning: Köksskåpen

11 mars 2018

Den här veckan organiserar och rensar vi ut köksskåpen tillsammans! 

Kanske känns det som dina köksskåp svämmar över av glas och koppar - som dessutom är omaka. Blir det ÄNNU mer kaos när du ska tömma diskmaskinen eftersom du inte vet hur sakerna ska få plats - och det slutar med att du bara ställer in det någonstans där du hittar en liten glipa..? Har du kanske FÖR många kastruller, karotter och upplägggningsfat - som är mer eller mindre praktiska och användbara..? Äger du för mycket plastburkar - eller har du sparat på alldeles för många glasburkar? (Eftersom du NÅN GÅNG ska göra storkok och frysa in eller har planerat att NÅN GÅNG göra sylt..?)  Du är inte ensam! Det krävs hård rannsakan och självinsikt för att råda bot på det här, men det går! Här följer mina bästa tips:

1) Börja med att rensa ut allt som är kantstött. Det är fult, ger dålig "feng shui" och dessutom är det inte särskilt hälsosamt då bakterier fastnar lättare i skadorna. (Storkök måste absolut rensa ut kanstött porslin pga hygienskäl.)

2) Sedan lägger du allt som är omaka åt sidan (förutom om du såklart har gjort "en grej" av att enbart ha omaka glas tex) - men om du har en serie som du trivs med och sedan har enstaka saker i någon annan serie så känns det rörigare i skåpen.

3) Kanske du har hela serier som du tex ärvt, men som du ALDRIG använder. Fatta beslutet nu om det kanske är läge att sälja den istället? Eller byta ut mot din som kanske är tråkigare..? Varför inte göra vardagen lite lyxigare!..livet är trots allt rätt kort.

4) Nu har du kommit till kategorin "självrannsakan".. Hur många burkar av glas och plast behöver du egentligen? Försök att komma fram till ett realistiskt beslut och lämna resten till insamlingen.

5) Samma smarta insikt behövs nu när du tittar på alla dina uppläggningsfat, ugnssäkra formar och kastruller. Det smartaste är att spara de som går att stapla i varandra eftersom det tar mindre plats. Försök att se på det med kritiska ögon: även om du skulle ha fest idag och behöver göra fem, sex, sju olika rätter, pajer, eller tårtor så behöver du säkert inte allt du just nu har i skåpen. Du kommer att tacka digsjälv när du är klar då det kommer att kännas luftigare i skåpen och inbringa mer matlagningsinspiration på köpet - nu när du faktiskt ser vad du äger!

6) Ställ tillbaks allt på smarta platser. Det du använder oftast hamnar på de bästa platserna, längst ner och längst fram. Har du barn är det fiffigt att placera alla vanliga glas och tallrikar i utdragbara lådor nedanför diskbänken så kan barnen vara med och duka (utan att behöva klättra upp i skåpen.) 

7) Packa ner det du vill göra dig av med - tex i påsar från Sellpy - så slipper du allt krångel med att sälja det själv. Jag har precis själv beställt och packat två påsar som blir upphämtade på onsdag. Det är faktiskt första gången jag prövar det här och jag återkommer senare med hur det gick! Följ bara länken till Sellpy och beställ påsar! (Du bokar sen enkelt upphämtning via hemsidan.)