Onsdagsordningen med Anordna: Varför äger du så mycket saker?

19 september 2018

Varje onsdag kommer ni få fiffiga tips här på Anordnabloggen - eller på facebook om ni hellre följer mig där: Anordna Organiseringskonsult.
Onsdagsordningen den här veckan handlar om:

*VARFÖR ÄGER DU SÅ MYCKET SAKER?*

Vi är många som samlar på oss för mycket saker. Men vi vet också att det kan bli sjukligt att samla på sig FÖR mycket saker. Ibland vet man inte ens själv när - och varför - det gick över styr..? Men ofta kan man hitta orsaker långt tillbaks i tiden.. Jag har samlat några av de vanligaste orsakerna, och om du kanske hittar en förklaring till varför just du har garderoberna fulla, förrådet inte ens går att kliva in i och dina kläder inte längre får plats i sina lådor.. så kan det kännas enklare att jobba med det och i sin tur sedan kanske söka hjälp. Både av en organiseringskonsult och eventuellt av en terapeut för att få bukt med själva grundproblemet.

ORSAKER TILL VARFÖR DU ÄGER SÅ MYCKET SAKER

1) Var du fattig som barn eller var dina föräldrar fattiga - och därför sparar de (och i slutändan: du) på allt ifall det blir sämre tider igen..? Det är även väldigt vanligt att det är ett ärftligt - eller snarare inlärt beteende - som självklart kan bero på att man förr i tiden hade det sämre ställt.

2) Kanske du väger för mycket - det går ofta hand i hand att äga för mycket saker och att vara överviktig. När du tar tag i dina hälsoproblem - brukar det automatiskt ske en förändring i hur du förhåller dig till saker.

3) Har du blivit mobbad eller utnyttjad på något sätt? Det är extremt vanligt att människor som fortfarande mår dåligt över något som de aldrig riktigt tagit tag i samlar på sig massor av saker som ett skydd runt sig själva. 

4) En del personer samlar på sig för mycket saker - och smuts - för att de har dålig självkänsla och inte vill att människor ska komma för nära dem. Alltså röran blir ett undermedvetet uttryck från att människor ska vilja komma och hälsa på och därmed komma nära dem.

Hör av dig om du behöver hjälp!.