Onsdagsordningen med Anordna: Vad kostar din röra?

24 oktober 2018

Varje onsdag kommer ni få fiffiga tips här på Anordnabloggen - eller på facebook om ni hellre följer mig där: Anordna Organiseringskonsult. Den här veckan handlar Onsdagsordningen om något som berör oss alla, särskilt om du äger din bostad..och det handlar om mer pengar än du kan ana..

*Vad kostar din röra?*

Din röra, dina oorganiserade saker och dina kaotiska hörn, garderober eller förråd står faktiskt och kostar dig pengar..Det är sant. I Stockholm är varje kvadratmeter av din boendeyta värda i snitt 70.000 kr. Fundera nu på om alla kvadratmeter utnyttjas på bästa tänkbara sätt eller om det finns något du kan göra åt saken.. Här följer mina bästa tips.

Hur du "sparar pengar" genom att utnyttja dina kvadratmeter

1.) Har du ett rum som i nuläget inte går att nyttja pga att det står massa bråte där.. vi säger att det är ett vanligt rum på sådär 12kvm, en snabb uträkning säger att: sluta genast upp med det! Tänk dig att du istället skulle flytta till en mindre lgh och göra dig av med "skräpet" så skulle du tjäna 840.000 kr! 

2.) Om du inte vill flytta så kan du ju åtminstone börja använda dig av utrymmet till något bra, ett gästrum, ett lekrum, ett hobbyrum, ett kontor.. och genast så känns det ju som investerade pengar - eller hur? (Behöver du hjälp med att rensa så kan du bara kontakta mig, det är mycket billigare än 840.000 kr kan jag säga.) 

3.) För att det ska kännas som väl investerade kvadratmeter så behöver du se över vad du förvarar på dem. Vi säger att du har ett förråd eller en garderob på tre kvm - där förvaras i nuläget gamla skidor, gamla barnvagnar, en gammal dator.. saker som har NOLL i värde (ja tio år gamla barnvagnar har sjunkit så mycket i värde de med!) .. om du istället kom iväg med att slänga eller skänka sakerna så kanske du kan utnyttja rummet till något mycket roligare, en walk-in-closet som helt klart höjer värdet på bostaden och samtidigt ökar din livskvalitet!

4.) Men memorabilia då? (Tex sådant vi ser på bilden.) Det har ju ett känslomässigt värde - hur ska man tänka? Självklart ska du få behålla dina barndomssaker, vykort, gamla foton och annat. OM det står på ett sådant ställe att du fortfarande tar väl hand om det och det ligger organiserat - dvs INTE förvarade i en kartong i en fuktig källare. DÅ är verkligen inte lådan värd den kvadratmetern den tar upp av din boendekostnad.

5.) Många familjer har "röriga hörn" dvs använder kvadratmeter av sina vardagsrum eller sovrum till saker de egentligen inte ens använder eller behöver spara. Ni vet vilka saker jag menar, de där flyttlådorna som bara står och tar plats..(sen flytten för sex månader sedan..vad är det ens i lådorna?..det har du visst glömt..) eller kassar med barnens gamla kläder som ska ut, eller lådor med "viktiga papper" (se tidigare inlägg om det).. Utnyttja ytan till något trevligare. En mysig läshörna till exempel. Eller kanske en sminkhörna, eller ett litet databord (så kan du sluta sitta med laptopen i knät).. 

6.) Nu när du har förstått principen att oanvända saker = bråte = kvadratmeteryta = värde så föreställer jag mig att du redan ikväll kommer att titta igenom din boendeyta - och om du fastnar så kan du kontakta mig - tex bara för enkel rådgivning! En ny tjänst som jag lanserar nu i oktober är  två timmars rådgivning för 495:- via facetime.  Bokar du rådgivningen innan månaden är slut så får du dessutom en hel timme extra.