Onsdagsordningen med Anordna: Uppsamlingsdag

29 augusti 2018

Varje onsdag kommer ni få fiffiga tips här på Anordnabloggen - eller på facebook om ni hellre följer mig där: Anordna Organiseringskonsult
Onsdagsordningen den här veckan ger dig tipset:

*SKAPA EN DAG FÖR UPPSAMLING AV SAKER DU ANNARS INTE FÅR GJORT*

Det finns en mängd saker man "bara inte får gjort". Jag brukar kalla dem "surdegar".. de ligger o pyser i ett hörn och tillslut ser man dem inte längre - man har blivit hemmablind.. MEN de finns alltid kvar någonstans i bakhuvudet och ligger till grund för stress eller irritation.

Mitt bästa tips att råda bot på det här är att skapa en dag, några timmar, eller en kväll som du kallar "uppsamlingsdag". För mig är det söndagar. Söndag är även min tvättdag. Oavsett hur mycket eller lite tvätt jag har så bokar jag alltid tvättstugan till klockan 10 varje söndag. Det har faktiskt skapat ett oerhört mycket skönare flow hemma hos mig att veta att jag alltid har den tiden - och efter det kan jag planera vad jag och dottern ska ha på oss. Det känns ju lite snopet ibland om någon har något kul förslag och så måste man tacka nej för att man har "uppsamlingsdag".. men om du är en sådan person som annars skjuter på saker så är det bra att veta att du faktiskt har avsatt timmar till detta. Är ni två personer - eller flera - i hushållet så kan ni ju hjälpas åt och ta några punkter var.

Tips på saker att lägga till Uppsamlingsdagen

1) Vikning, strykning, undanstoppning av kläder (ja jag vet ni är många som tvättar men sedan inte lyckas lägga undan kläderna samma dag.)

2) Lagning av saker som gått sönder (och vet du med dig att du är dålig på det: var hård! Kasta det istället!)

3) Planera: tex vad du ska äta resten av veckan, vad du ska ha på dig, när du ska träna och annat..

4) Ringa samtal du inte fått gjort

5) Betala räkningar

6) Sätta upp den där gardinstången, tavlan.. ja du vet det där som samlat damm ett tag..

7) Fylla på förråden. Jag förbereder mina mellanmål för hela veckan, organiserar och fyller på burkar och annat så att allt ska gå smidigt resten av veckan (särskilt inför måndag morgon eftersom den upplevs som den mest stressiga)

8) Gå iväg med källsortering och pant

9) Givetvis kan man även städa den här dagen.. men jag föreslår inte att fokus ska ligga på städet utan mer på småsaker som annars inte blir av..

 

Lycka till att införa en uppsamlingsdag! Berätta gärna på facebook hur det har gått!