Onsdagsordningen med Anordna: Tänk Tvärtom!

3 april 2019

När man är mitt uppe i livet och vardagen kan det vara svårt att få ett helhetsperspektiv på saker och ting. Man tror att vissa saker "bara måste vara". Man tror att man inte har makt att förändra sin vardag och sig själv. Och visst är det oerhört svårt, jag tror att det ofta krävs något drastiskt för att man verkligen ska ta tag i det. (Eller en coach.) Men när man väl gjort det, vilken lättnad! Men gå inte i fällan att köpa massa saker för att du tror att det ska bli lättare att göra en livsföränding.. Mitt bästa tips är att du för tillfället tänker - och handlar - tvärtom. Jag vet att många agerar så som exemplen nedan, därav så tar jag upp dem! 

Scenario 1: Du tänker att du ska bli bättre på att laga nyttig mat. Du springer ut och köper en mängd kokböcker, eller nya köksprylar, eller en ny ugn.. (jag har sett allt detta..) Alla dessa saker blir sen inte som du tänkt dig. Du kanske inte ens provar nån av prylarna, eller öppnar kokböckerna. Inget av förändringarna kommer att ligga i de nya sakerna. Förändringarna ligger enbart i ditt nya beteende. Sakerna kommer inte göra det lättare (kanske snarare bara trissa upp förväntningarna).

Tänk tvärtom: När din förändring är mogen så sker det. Det betyder inte att du bara ska strunta i det. Det är när du bestämmer dig för att laga hälsosam mat – och tankens kraft omvandlas till handling det är först då du kommer att göra en hälsosam smoothie  - och det kommer att fungera lika bra med din gamla stavmixer - det är inte den nya supercoola mixern som kommer att göra den åt dig. Eller den nya superfunktionella ugnen.. Däremot när FÖRÄNDRINGEN REDAN SKETT. När du för tredje veckan i rad står och svär över din gamla stavmixer som inte kan krossa frysta bär, DÅ kan du köpa den supercoola mixern. 

Scenario 2: Det ABSOLUT vanligaste. Du tänker att du ska börja träna. Du beställer hem en avancerad träningsmaskin från TV-Shop, för det kommer att göra det SÅ ENKELT att träna. Tex framför teven. Vad händer? Den slutar i 99% av alla fall med att den står och samlar damm – och dåligt samvete - i ett hörn.

Tänk tvärtom: Om du tänker att du ska börja röra på dig, så behöver du egentligen bara samla kraft till att GÖRA DET. Börja smått. Ta inte i från tårna. Gå ut och gå en stund - eller jogga långsamt. Skaffa en träningskompis. Planera in tillfällen. Det behöver inte kosta något alls. Du behöver inte ens börja med att köpa nya träningsskor. Gå bara ut! När du väl fått in vanan - ja då kan du belöna dig med nya träningskläder. 

Scenario 3: Det är helg. Nu ska du få göra allt det där som du inte får mitt i veckan. Äta godis. Slappa i soffan. Beställa pizza.

Tänk tvärtom: Kanske du skulle må bättre av att göra det där mitt i veckan istället? Jag tycker i alla fall att det är på helgen jag får gjort allt det där andra – tex min uppsamlingsdag som jag tjatar om så mycket. (dvs utför alla små måsten som underlättar resten av veckan så enormt mycket.) Det är på helgen jag lagar massa mat och tränar. Beställer pizza gör jag hellre mitt i veckan när resten av livet blir för tajt för att få ihop det med hämtning och matlagning och allt annat..

Ps. Anordnabloggen drivs av mig, Anna och inlägg publiceras varje onsdag. Följ mig gärna här eller på facebook. Har du andra exempel som egentligen är feltänk hör gärna av dig, det är roligt när man inser hur fel man tänker ibland! Eller är du faktiskt en av få där det verkligen fungerade att köpa massa nya saker och sedan förändrade du livet efter det? Hör av er på facebook