Onsdagsordningen med Anordna: Skaffa dig ett utslussningssystem

18 april 2018

Varje onsdag kommer ni få fiffiga tips här på Anordnabloggen - eller på facebook om ni hellre följer mig där: Anordna Organiseringskonsult
Onsdagsordningen den här veckan ger dig tipset:


*SKAFFA DIG ETT UTSLUSSNINGSSYSTEM*

Du vet att du har en massa saker som ska till pant, till batteriåtervinningen, till second hand.. men just nu ligger de på sju olika ställen i huset.. eller du har en kasse med kläder som ska ut - eller leksaker som barnen växt ur -men den står i din garderob - och tycks ha fastnat där..och det slutar ofta med att du eller barnen börjar riva runt i den där kassen och plötsligt har de saker som var på väg ut letat sig in igen.. Detta beror på att du saknar ett system för UTSLUSSNING av saker. Här följer mina bästa tips:

1) Skaffa ETT ställe där du kan ha återvinningen. Dvs papper, plast, glas, metall. Får det plats under diskbänken så är det ju bra. Försök dock att undvika mellanlandningar. Är en kasse full så måste den ut. Börja inte på en ny kasse.. 

2) Att ha ett ställe för kläder - och andra saker som ska ut är även det fiffigt. Själv har jag en garderob i hallen som är min utslussningsstation för kläder och saker och det står alltid en påbörjad kasse där. Där förvarar jag även en kasse för batterier och glödlampor. När en kasse är full går jag iväg med den. (Jag brukar lämna mina kläder till H&M och tycker det är fiffigt eftersom de tar emot allt som både är helt och trasigt och återvinner det.)

3) Gör själva utslussningen till en rutin. "Häng fast det" i något annat göromål som du gör ofta och på rutin. Du kanske storhandlar varje lördag - ta då med dig all källsortering. Du kanske brukar titta på nya kläder varje fredag - ta då med dig kassen med kläder som ska lämnas bort. (Många affärer tar idag emot textil och ger dessutom en check som tack.) Jag kan berätta att min rutin är att jag "gör alla ärenden" på en och samma dag. Jag tar en barnfri dag och går till posten, handlar, lämnar in allt som ska bort; oftast en kasse med kläder. Jag tar även med pant som oftast bara brukar vara litegrann men tycker det är skönt att ta med även om det bara är tre burkar. För då blir det aldrig för mycket att bära! Sedan skänker jag alltid pengarna till välgörenhet es det känns bra. A win win..

4) Känner du att det inte funkar för dig att komma iväg med kläder eller saker - eller att du får för mycket att bära varje gång så kan Sellpy vara ett smart sätt att få iväg sakerna. Man får en stor kasse från dem gratis och sedan kommer de och hämtar sakerna. Man tjänar dessutom en liten slant - och det som de inte får sålt skänks till välgörenhet!