Onsdagsordningen med Anordna: Hur organiserar du enklast bland dina papper?

10 oktober 2018

Varje onsdag kommer ni få fiffiga tips här på Anordnabloggen - eller på facebook om ni hellre följer mig där: Anordna Organiseringskonsult.
Onsdagsordningen följer upp den här Veckans Utrensning som handlade om hur du ska tänka för att rensa ut dina onödiga papper - och nu fortsätter vi med: 

*Hur organiserar du enklast bland dina papper?*

Mitt tips för hur man ska tänka för att få ordning på sina papper är att använda sig av S.T.O.R-modellen - det är ett snabbt och effektivt sätt!

S: Släng. Det krävs en viss övning men så fort du fått in tänket och vanan kan du på några sekunder se om det tillhör den här kategorin. Exempel: Kvitton på småinköp, reklam, utgångna kuponger, gamla inbjudningar, ointressanta tidningar, betalda räkningar. Ett tips är att ställa en pappersinsamling där du oftast öppnar posten och släng allt som är ointressant för dig på en gång. 

T: Ta itu med – dvs papper som kräver verkan, känns aktuella, eller som har en deadline inom kort. Exempel: inbjudningar, scheman, kuponger du tänkt använda, deklarationen, att göra listor, annat du tex måste ringa om. Den här kategorin kan med fördel förvaras på anslagstavlan eller kylskåpet eller ett fack i en pappersorganiserare- det är alltså här du ska titta om du letar efter något som är aktuellt. (För räkningar – se nedan.) 

O: Organiseras –  Skapa ett fack där du till exempel lägger: Den färdiga deklarationen, ditt nya försäkringsbrev, recept, viktiga kvitton, barnteckningar du vill spara - det vill säga alla papper som ska sorteras till *din fiffiga mapp för långtidsförvaring. Den här högen måste du gå igenom flera gånger om året - det allra bästa är ju dock såklart att organisera dem rätt på en gång.. men man kan ju inte alltid vara perfekt så då kan den här tillfälliga högen fungera så länge du inte blandar ihop den med "ta itu med"-högen (se ovan).

R: Räkningar – Dessa betalar du kanske senare i månaden men du vet exakt var du har dem tills det är dags. Även här kan du förvara dem i en klämma på tex kylskåpet. Obs! Betalda räkningar får inte hamna här! När du är klar med dem kan du slänga dem - beviset på att du betalat dem finns ju via din bank på nätet. (Förr sparade jag på mina betalda räkningar i ca ett år men det har jag slutat med es det ändå eg inte bevisar så mycket.) Ett annat förslag som Anordna givetvis förespråkar är att undvika räkningar överlag. Det går nästan alltid att få dem elektroniskt, eller så betalar du dina inköp direkt.

*Fotnot: Din fiffiga mapp för långtidsförvaring är tex en dokumentväska med många olika flikar -som gör det busenkelt att bara slänga i det man vill spara under respektive flik. Förvara den lättillgänglig så är det större chans att du faktiskt sorterar in allt på en gång. Det kan även vara en hurts med hängmappar som du förvarar under skrivbordet. Pärmar - där du måste arbeta med en hålslagningsprocedur känns bara omodernt och ineffektivt.