Onsdagsordningen med Anordna: Hur mycket är för mycket?

22 april 2020

Välkommen till Anordnatipset. Här bloggar jag om ordning och reda, städtips och allmänna livspusseltips. Bloggen skrivs lite sporadiskt men ska nu försöka att återkomma mer regelbundet. Följ mig gärna på Facebook eller Instagram. Under pågående covid-19-pandemi så vet jag att många stannar hemma - och därmed ser sitt hem med andra ögon - många har även påbörjat processer de annars inte skulle ha gjort. Så här kommer lite tips hur man kan börja tänka.

Hur mycket är för mycket?

Ibland när jag hjälper kunder att rensa får jag frågan: "Men hur mycket ska man spara då? Hur mycket är för mycket?" Det är såklart en jättesvår fråga att svara på! Min uppfattning är att det måste man få känna efter själv. Jag kan inte bestämma det åt dem. MEN i början av en organiserings/utrensningsprocess så tror man ofta att man behöver spara på mer saker än man sedan i slutändan faktiskt sparar på. Så det är helt klart en övning att rensa - en övning som tillslut går bättre och bättre och ger mer och mer resultat. Resultatet av ett friare liv.

Det är bra att ofta fråga sig: Trivs jag i nuläget med mitt hem? Känns det "lite för mycket"? Känns livet kaosigt? Om livet känns kaosigt är det med stor sannolikhet för mycket saker omkring dig! Ofta ser man inte hemmet för alla saker. Det vill säga; det är nästan omöjligt att förstå var man ska börja - och det är oerhört vanligt att man blir totalt hemmablind och verkligen inte längre ser röran, flyttlådorna, de oupphängda tavlorna eller annat bråte som samlats i hörnen och tar upp massa plats helt omedvetet både i ens hem och i ens hjärna. Ibland är det lite mer diffust, det har liksom bara "råkat spilla över" med böcker, prydnadssaker, kläder, babysaker, krukväxter (!) eller annat som inte längre får plats på sin originalplats, dvs bokhyllan, garderoben - eller fönsterbrädan utan omedvetet har letat sig ut på andra platser i hemmet där de sedan blivit permanenta.

Så som svar på frågan: Hur mycket är för mycket - handlar det helt klart om vem man är själv och vad man har för intressen. Att ha tio bikinisar/baddräkter skulle vara för mycket för mig som badar några gånger om året - främst på sommaren. (jag äger två.) Men för en person som badar året runt flera gånger i veckan kanske det är fullkomligt logiskt. Samma sak med träningsredskap, campingutrustning, klänningar, köksredskap.. vad det än må vara är det smart att rannsaka sigsjälv och fundera över hur mycket och hur ofta man använder sakerna - och hur mycket man älskar dem. (Dock även om man älskar klänningar så är det ju inte helt säkert att man ändå känner lika mycket för precis allihop så att rensa även bland älsklingarna är bra!)

Men en sak som jag ofta får höra är: "Jag har inte så mycket saker. Jag har bara ingen plats för dem." Det tycker jag i sig är svaret, för tyvärr så är den enkla sanningen: Ok men då har du för mycket saker! För lite saker skapar inte kaos i normala fall. Och om du inte har hittat en plats i ditt hem för sakerna så kanske de inte ens ska vara där? Det tåls i alla fall att tänka på. 

Behöver du hjälp i processen? En coach som hjälper dig att tänka: vad som är viktigt för just dig och som hjälper dig att hitta en bra plats i ditt hem för alla saker du tycker om, kontakta mig!