Onsdagsordningen med Anordna: Barnens konstverk & pyssel

20 juni 2018

Varje onsdag kommer ni få fiffiga tips här på Anordnabloggen - eller på facebook om ni hellre följer mig där: Anordna Organiseringskonsult
Onsdagsordningen den här veckan ger dig tipset:

*Vad gör jag med barnens konstverk?*

Alla ni med barn känner redan till problemet.. Det gick ju bra tills de började förskolan och sen plötsligt..: svämmar huset över av konstverk och pyssel och diverse (tveksamma) alster. Såklart en del är fina och roliga att spara på. Särskilt de som tillverkades inför mors dag.. Men let´s face it: Allt är inte jättekul att spara! Alla halvfärdiga tomtar skapade av toarullar och alla påskkycklingar där fjädrarna sitter helt ihop med mängder av klister... Här följer tips för hur du enklast hanterar detta:

Tips för hur du enklast hanterar barnens konstverk

1. Undvik att ta med "skräp" hem från förskolan/skolan. Detta kräver att man är lite hård. Mitt barn har redan förstått principen och jag tänker att det är bra att börja tidigt: Fråga barnet "vilket av dessa är du mest nöjd med?" Fråga sedan om det är ok att kasta det andra. I vårt fall funkar det. (Men vet inte om det är genetiskt eller tidig indoktrinering i just mitt fall; att allt inte måste sparas..) Du kan iaf försöka med att helt enkelt filtrera redan innan det kommit innanför tröskeln hemma..

2. Sätt upp de finaste alstren med pappersklämmor på tex kylen eller nån vägg. Tidsbegränsa hur länge de får hänga där och hur ofta du byter ut dem. Ha en klämma för varje barn. Skriv alltid namn och datum på dem (då det är mycket roligare inför framtiden att veta när det är tillverkat.)

3. För resten av allt som inte måste exponeras kan du sätta upp tidksriftsamlare direkt på väggen. Även här en för varje barn. Låt dem lära sig att lägga sina konstprojekt där (men se till att rensa ofta! Släng eller långtidsförvara) 

4. Spara en låda för varje barn för långtidsförvaring. Se till att bara spara de finaste/roligaste/mest välarbetade alstren där.

5. Det går utmärkt att hoppa över några steg här - men om du känner att det blir enklare för dig och för barnen med  flera steg så följ tipsen ovan, du kan helt enkelt pröva dig fram. Det absolut viktigaste är att inte ha teckningar/pyssel på flera ställen utan försöka att lära barnen var färdiga projekt ska läggas, och att INTE SPARA PÅ ALLT!