Onsdagsordningen med Anordna: Gör det omöjliga möjligt - släpp kraven, stressen, pressen

13 mars 2019

Onsdagsordningen är alltså tillbaka (efter ett längre uppehåll från bloggen.) Jag har under uppehållet funderat mycket på hur jag prioriterar min tid och vad stress egentligen innebär för MIG. Därför har jag skapat detta blogginlägg för att påminna mig själv hur jag bör göra - och lite tips till alla er andra som inte känner att vardagens alla måsten hinns med! Bloggen kommer nog troligen handla lite om just det här med tid, stress och press - som vi alla känner. Men VAD är det vi stressar för - egentligen?

Gör det omöjliga möjligt: Släpp kraven, stressen, pressen

 

1. Vänd på det. Vem är jag om vardags"problemen" blir så stora att jag tappar fotfästet?  Blir arg på min omgivning om morgontrafiken står stilla? Fast jag själv borde åkt en kvart tidigare.. eller borde jag det? Om jag nu prioriterade att ligga kvar en kvart i sängen med den personen jag älskar .. borde inte det väga upp? Om barnen är sjuka och jag måste vabba - blir verkligen hela veckan förstörd eller kan vi se det som mystid ihop i soffan? Det låter ju otroligt floskligt, men det finns nästan alltid bra saker med allt dåligt som händer också.  

2. Dåliga samveten. Släpp dem! Ta dig tid att motivera dina val i livet, och stå sen för dem. Tex: Sätt dig ner och räkna på det. Finns det någon möjlighet att jag går ner i arbetstid litegrann för att hinna hämta en timma tidigare på förskolan? Och efter att du har räknat på det, och kommit fram till svaret: Nej. Ja då är det så. Då är det motiverat för dig att hämta kl 17.30 på förskolan pga restid och annat..och du behöver inte ha dåligt samvete över det. Själv har jag till och med slutat springa till tåget (för att försöka komma 15 min tidigare.)

3. Måsten. Om du nu har tusen ”måsten” - kan du stryka tre av dem - och få in en timmes egentid? Gå en promenad med en vän? Ta ett långt bad? Hugg tag i en hurtig kompis och få inspiration (INTE dåligt samvete!) Jag kan erkänna att jag har det betydligt stökigare hemma sen jag började träna. Jag måste släppa disken - för annars blir det för sent. Jag måste till och med skippa matlagningen för annars blir det för sent för mig och dottern att gå och träna tillsammans. Matlagningen sköter jag på söndagen och sedan får det bli uppvärmd mat hela veckan. (Vilket iofs ändå gjort att vi äter mer ”riktig” mat istället för makaroner i veckan..) Du kan säkert komma på massa egna kreativa idéer som gör att du kan släppa vissa "måsten" i livet. 

4. Lär känna digsjälv. Vad blir JAG glad av? (Inte vad som gör min mamma glad, min chef glad eller mina barn..) Vad längtar JAG efter? Vad får mig att slappna av helt? Är det att ta en timmas bad en kväll i veckan med ljuv musik i öronen. Det MÅSTE ju gå! Din partner kanske kan ta alla ungarna till mormor/farmor/pizzerian varje tisdag? Eller så kan du boka grannens tonåring och komma över som läxhjälp den kvällen, till en rimlig kostnad. Jag tänker att ALLT är möjligt... (nästan iaf) - men kanske inte precis på en gång! Lär dig dina egna gränser - och lev efter dem. Det förenklar livet något oerhört! Är det ok att dammsuga en gång i månaden - om jag åtminstone diskar varje dag? För egen del: ja. (Nu blev ni nog chockade.. ni trodde säkert jag älskade min dammsugare..) Ska du verkligen köpa en ny träningscykel..? Hur gick det med löpbandet du köpte förut? Kom du inte igång? Kanske du inte alls har ”mer tid till att träna hemma" för att du har den där dammiga saken stående precis bredvid teven (som bara ger dig dåligt samvete)? Kanske du eg är en sån som behöver ha en kompis att istället ta en promenad med? Eller kanske du eg vill komma iväg från hemmet och se lite folk (som jag). Jag har satt upp massor av "regler" förmigsjälv för att mitt liv ska fungera smidigare. Tex att inte köpa något som skapar räkningar. (Som jag sen vet att jag glömmer betala så jag i slutändan betalar mer för prylen..) Eller att jag bara ska köpa kläder på second hand. (Eftersom jag mår bättre av att veta att jag inte bidrar till konsumtionens slit-och-släng-berg - och samtidigt betalar jag då mycket mindre för kläderna). Eller att sova 7,5 h per natt. (Eftersom jag annars blir på dåligt humör dagen efter). Du har säkert massor av principer och regler. Vrid och vänd på det. Kanske vissa principer kan släppas för att skapa mindre stress och press i ditt liv, eller så behöver du införa tydligare "regler" att förhålla dig till för att skapa lite mer ordning i kaoset. 

 

Fotnot: Detta inlägg är inspirerat av boken: Lev Enklare av Giséla Linde. Läs eller lyssna gärna på den, hon förklarar saker på ett mycket enkelt och klokt sätt!