Onsdagsordningen med Anordna: Femminuters-organiseringen

5 december 2018

Varje onsdag får ni fiffiga tips här på Anordnabloggen - eller på facebook om ni hellre följer mig där: Anordna Organiseringskonsult. Den här veckan handlar Onsdagsordningen om att ta tag i en sak i hemmet dagligen, men bara under fem minuter.

*Femminutersorganiseringen*

I vissa perioder i livet känns allt mer kaosigt än vanligt..och det slutar ofta med att man bara inte orkar göra någonting..man hamnar i någon slags stress-apati. Listan växer och man får mer ångest och mindre och mindre energi.. Men att bara göra något under fem minuter klarar alla av, även om du är sjuk eller deprimerad. Så då kan du använda dig av femminutersorganiseringen, som helt enkelt går ut på att du ställer en klocka (tex larmet på telefonen) eller om du har ett gammeldags sandur eller äggklocka så funkar det minst lika bra.

Tips på saker att göra på femminutersorganiseringen

1) Plocka upp saker från golvet - det känns bara inte ok att se saker ligga på golvet. Det liksom "drar ner en" och är verkligen psykologiskt nedbrytande. Fem minuter och du hinner troligen plocka upp allt från golvet i de flesta rummen. (Det här är även ett feng shui-trick och det tipsas om det i boken Rensa i röran med feng shui av Karen Kingston.) Obs det behöver alltså inte bli perfekt organiserat. Att bara lägga allt som legat på golvet i en korg funkar också tillfälligt. Det är bättre än att ha saker liggandes utspritt.

2) Diska/töm diskmaskinen - du hinner kanske inte igenom hela diskhögen på fem minuter men du kommer att hinna tömma en diskmaskin och kanske även ställa in smutsdisken. Att ha påbörjat disken känns alltid bättre än att inte ha börjat.. När jag har mycket disk brukar jag lura migsjälv att åtminstone börja och ta lite.. Nästan alltid klarar jag mig igenom all disk ändå i bara farten. Ibland avbryter jag. Men det är ok. Fem minuter räcker. Att ha smutsig disk stående är inte bra rent energimässigt (feng shui-läran igen säger att det är bättre att ha rena saker framme än smutsiga)

3) Samla ihop familjens tvätt - av samma anledning som ovan..

4) Rensa ett bord/ett hyllplan/en låda - Om ditt hem svämmar över av papper eller saker så kan du börja med att ta fem minuter och ta ett litet begränsat område. Som sagt det är alltid skönt att ha börjat.. skohyllan kan vara ett ex där många har totalkaos.. Ställ undan skor i garderoben istället - det tar garanterat inte mer än fem minuter. Eller släng pappershögen med tidningar och gamla oviktiga papper - det tar inte heller mer än fem minuter. Börja någonstans - det spelar inte ens någon roll var. Får du beslutsångest börjar du med det lättaste.

Gör en femminutersorganisering varje dag! Om en vecka kommer ditt hem se betydligt bättre ut! Se min nya tjänst Lilla Rådgivningen där jag coachar via facetime. Där lägger vi upp samtalet så som det passar dig bäst, tex kan jag coacha dig medan du utför själva uppgiften i fem minuter dagligen under en period! Sluta att leva i kaoset! Det finns hjälp!