Onsdagsordningen med Anordna: Feltänk

27 november 2019

Anordnabloggen är med dig -hela vägen fram till jul! Varje onsdag får ni fiffiga tips här på Anordnabloggen - eller på facebook om ni hellre följer mig där: Anordna Organiseringskonsult. Och vi kommer dessutom att köra julkalender i december - häng med för att inte missa de bästa tipsen från mig! Den här veckan handlar Onsdagsordningen om hur man ibland kan försöka göra rätt men egentligen gör fel. Anordna förklarar skillnaderna för dig med exempel tagna ur verkligheten.

Feltänk!

Ofta när jag kommer hem till kunder så har de börjat organisera själva. Eller åtminstone haft en dröm och halvhjärtat gjort ett försök. Oftast är det tidsbristen som tryter.. men ganska ofta har man fastnat halvvägs (eller fastnat innan man egentligen kommit någon vart alls..) och då beror det ofta på att man gjort ett feltänk i sin organisering. 

Jag har varit med om att folk åtskilliga gånger kategoriserar saker i en kategori som egentligen inte är rätt. Eller snarare det är rätt om du tänker på ett visst sätt - men det blir i slutändan ändå krångligare. Försök att tänka mer på situationer du använder sakerna i och tillsammans med vilka andra saker du använder dem - så blir det enklare. Här följer några exempel så kanske du förstår bättre och lyckas bättre nästa gång du själv organiserar: (exemplena nedan är baserade på riktiga fall.)

1) Du kategoriserar badkläder som kläder.. dvs du förvarar badkläder i nuläget bland andra kläder. Medan du kanske egentligen borde kategorisera dem som fritid och lägga dem tillsammans med de speciella badhanddukarna, minischampot och badleksakerna på en separat hylla - eller om ni ofta går till simhallen - lägga dem i en färdigpackad kasse och hänga det på lämplig krok. Detsamma gäller träningskläder. Direkt efter tvätt lägger du dem i träningsväskan igen och har således alltid väskan redo.

2) Du kategoriserar picknickfilten som en filt, och den ligger således längst ner i en låda med andra filtar. Men om du tänker på det så använder du kanske den ena enbart på sommaren och de andra filtarna enbart på vintern, samt att picknickfilten kanske enbart kommer fram tillsammans med lilla kylväskan osv. Skapa en egen kategori samt en egen plats som rör enbart utflykter så kommer det att bli enklare att packa väskan när det är dags.

3) Du kategoriserar alla väskor som en kategori, medan du i själva verket använder tygbärkassar dagligen, och större väskor när du reser en gång om året.. (själv har jag en "vardagslåda" i hallen. Där ligger paraply, små bärkassar och annat smått och gott som jag kan tänkas behöva ta med när jag ska åka på morgonen.)

4) Du kategoriserar för mycket.. små exempel: Du ställer nagellacket bland skönhetsprodukter, och sedan har du aceton/nagellacksremovern bland kemikalier. Vilket ju egentligen på sitt sätt stämmer. Men du använder dem oftast troligen tillsammans - så ställ dem tillsammans i en liten korg istället (gärna tillsammans med bomullstussar).. Du ställer alla saker som tillhör cykeln eller bilen i en låda - som hamnar lite för långt in i garaget..medan du egentligen kanske behöver pumpa cykeln mycket oftare än du behöver byta kedja. Förvara pumpen innanför dörren och isskrapan/låssprayen också nära till hands.. Du förvarar huvudvärkstabletter i en gigantisk sjukvårdslåda eller ett skåp i badrummet längs ner.. Kanske ett litet set med tabletter och plåster ska få finnas nära till hands i köket..

Jag hoppas jag gjorde det lite klarare för dig! Skriv gärna och fråga om du undrar över något specifikt!

***

/Anordna