Onsdagsordningen med Anordna: Do It Now (DIN)

7 november 2018

Varje onsdag får ni fiffiga tips här på Anordnabloggen - eller på facebook om ni hellre följer mig där: Anordna Organiseringskonsult. Den här veckan handlar Onsdagsordningen om att göra saker på en gång - NU istället för sen:

*Do It Now - D.I.N.*

Det har varit en stor trend i flera år att göra saker själv - Do It Yourself (DIY). Nu slår vi ett slag för Do It Now (DIN) istället! Att göra saker DIN innebär helt enkelt att du gör det på en gång istället för att göra det sen.. det där sen blir sällan sen.. utan det kanske dröjer dagar, veckor, månader och i värsta fall år... Det är ju lättare sagt än gjort att göra saker på en gång - särkilt när det kommer till större saker som att börja träna, organisera hela hemmet, äta nyttigare eller vad det handlar om (men även i dessa lägen gäller det ju egentligen att bara börja någonstans..) Vi är väldigt många som lider av Uppskjutarsjukan - denna sjukdom som gärna sprider sig till alla delar av hemmet och där liksom fastnar den och ligger i högar - som blir till surdegar som sen ligger och pyser ut dåliga energier - där självklart både humör, stressnivå och relationer påverkas. Botemedlet mot Uppskjutarsjukan heter alltså: Do It Now.

Tips på saker du bör göra D.I.N

1) Disken, inför nolltolerans mot disk = töm diskmaskinen direkt den är klar - ställ ALDRIG ner en kopp i diskhon - den ska direkt till maskinen - eller diskas på en gång. Disk drar till sig annan disk - det är säkert - en smutsig kopp vill alltid ha sällskap av smutsiga tallrikar.. och kastruller.. och så växer berget. Ta hand om disken på en gång! 

2) ..Detsamma gäller för tvättkaoset.. se mitt förra inlägg om flowet i tvättstugan - bestäm att allt görs på en och samma dag, inga kassar med ren tvätt som bara står och står...

3) Saker som går sönder! Ha alltid ett superlim redo i kökslådan för att laga de enklaste småsakerna direkt! Sätt upp en policy som funkar för dig. Tex: "är det inte lagat om en månad så slänger vi det!" (Oavsett om det är kläder eller större saker). Kläder som går sönder lägger jag i min insamlingskasse för textil. I princip lagar jag inga textilier, jag eliminerar hellre surdegarna som skulle bli av trasiga plagg.. (Men återigen, jag har köpt eller fått plagget second hand så jag förlorar inget direkt på det..)

4) Saker som måste sättas upp... alltid ett bök.. jag vet! Rullgardiner man köpt som blir stående ETT HELT ÅR, tavlor, hyllor...  nu erbjuder Clas Ohlson sådan hjälp - så kolla in det! Svälj stoltheten och lämna över jobbet till någon annan - om du faktiskt inte klarar av att Do It Now - av blandade orsaker.

5) Så fort du börjar tänka på Do It Now - i motsats till den tradiga Uppskjutarsjukan - så kommer du se mönstren och troligen börja göra mer saker på en gång.. Inte lägga kläderna på stolen - utan slänga dem direkt i smutskorgen - inte lägga posten på bänken - utan slänga det oviktiga i papperskorgen på en gång - och lägga räkningarna där de ska vara.. det finns så mycket du kan förbättra genom DIN - och vips så blir hemmet betydligt mindre kaosigt - utan att du för den sakens skull känner att du lägger ner mera tid på att plocka och städa (snarare mindre tid.)

Hör av er på Anordnas facebooksida eller på Instagram  och berätta om du har något annat tips på saker du gör - eller borde göra på en gång!