Onsdagsordningen med Anordna: Bättre flow i tvättstugan

31 oktober 2018

Varje onsdag får ni fiffiga tips här på Anordnabloggen - eller på facebook om ni hellre följer mig där: Anordna Organiseringskonsult. Den här veckan handlar Onsdagsordningen om: 

*Hur du får bättre flow i tvättstugan*

Tvättstugan, detta evighetsjobb.. ibland känner man att man är Sisyfos själv.. så fort man fått upp den där stenen på berget så rullar den ner igen - och det är bara att börja om igen.. Själv tycker jag att det är ganska kul att tvätta och vika kläder. (Nej jag gillar inte allt städ och hemmapyssel - mest att tvätta.) Men ja evighetsjobb är det likväl. Med några fiffiga tips och bra och smidiga rutiner så får du det att kännas enklare - mer flow i vardagen helt enkelt.

 

Tips för bättre flow i tvättstugan

1) Tvätta på bestämda dagar (och gärna bestämda tider). Att veta när du ska göra det gör det enklare att planera runt det. Oavsett om du har tvättstuga eller tvättmaskin hemma så är det ett bra tips! (Jag har tvättstuga och om jag bokar den direkt efter mitt pass är över så lyckas jag nästan alltid få samma tid veckan efter - vilket är toppen.)

2) Visste du att du kan köra nästan allt i torktumlaren? Om man väljer låg - eller medelvärme så påverkar det inte plaggen lika mycket. Jag tvättar och tumlar faktiskt ALLA våra kläder (utom såklart finklänningar och yllekläder) och har inte märkt av att de skulle förstöras eller krympa av det. (Jag vet inte om det är för att vi handlar kläder second hand och de redan är tvättade många ggr - men enligt mig så fungerar detta alldeles utmärkt i alla fall.) Det jag vill ha sagt med detta är att det underlättar enormt att slippa hänga kläder - det tar tid - och i värsta fall så hänger de på torkställningen i flera dagar och stoppar upp "flowet".. Det är faktiskt inte ens miljövänligare har det visat sig att torka kläder på ställning - det drar nämligen ur värme/energi från din bostad. (Dock om du hänger ut dem så är det en helt annan sak - men hur många har möjlighet till det..och särskilt inte den här årstiden.)

3) Förvara tvättmedlet snyggt och praktiskt. Kanske i snygga stora glasburkar med lock i närheten av tvättmaskinen? Eller om du behöver bära med det till tvättstugan - i en praktisk väska/tygpåse så har du den alltid redo.

4) Bestäm dig för att bli klar med tvätten samma dag. Dagen du påbörjar tvätten är också dagen då kläderna ska ligga i respektive låda/garderob. (Det är extremt vanligt att man har kassar med vikta -eller ovikta(!) - rena kläder stående på golvet.. i dagar..) Om du inte har energi att vika och stoppa undan all tvätt samma dag ska du nog se över dina rutiner..kanske du skulle kunna tvätta oftare - för att skapa mindre tvätt att ta hand om efteråt - eller mer sällan för att hinna planera in mer tid för det.. Det känns faktiskt mer som ett Sisyfosjobb om du "aldrig blir klar" och slutar inte sällan med att rent och smutsigt tillslut hamnar lite huller om buller och det svämmar över på alla håll..är ni två så kan man ju bestämma att den ena viker och den andra stoppar undan kläderna - eller något liknande. Att bara stoppa in kläder i en maskin är ju hur enkelt som helst.. efterarbetet är ju det jobbiga.

5) Du kan även bestämma att du ska stryka kläderna samma dag - och kanske laga plagg som är trasiga eller som har tappat knappar - under ditt tvättpass. (Själv har jag reducerat detta så pass att jag inte äger något som måste strykas och jag har bestämt mig för att så fort något går sönder så är det "bye bye".. men återigen - det handlar ju om att jag redan köpt det begagnat..).

6) Andra små tips: små plagg så som barnstrumpor kan man med fördel tvätta i en tvättpåse så vet man vart man har dem o de försvinner inte lika mycket.. har man flera barn i ungefär samma ålder och har svårt att hålla rätt på vems som är vems kan man bestämma att varje barn får sin egen färg. Sedan köper du enbart strumpor till barnen i "deras färg". (Det gör det även enklare för barnen att alltid ha matchande strumpor på sig!) Du kan även göra så själv: enbart köpa strumpor av samma modell/märke så är det enklare att matcha par efter tvätt.

Lycka till med flowet! Skriv gärna på facebook om du har fler fiffiga tvättråd som skapar bättre flow!