Hur undviker jag att mina barn blir lika röriga som jag?

28 juli 2020

Här på Anordnabloggen får du tips och idéer - samt ibland delar jag med mig av min vardag som organiseringskonsult. Följ mig här, på Facebook eller instagram.

Ok, du vet med dig att ditt hem är en enda röra. Dina skåp är knökfulla och sakerna har börjat ta över ditt hem.. det finns varken tid eller plats för dem..och så var det det där med barnen.. de tycks inte heller ha koll på sina saker.. Vad ska du göra? Jag har sett otaliga hem där barnen oftast är likadana som sina föräldrar. Eftersom barn barn gör som föräldrarna gör - och inte vad de säger att de ska göra så är det första steget givetvis att du själv börjar ta tag i röran.. annars finns det ingen chans för barnen att lära sig. Men efter att du själv kommit en bit då..hur kan man göra? Hur ska man tänka? Var börjar man? Här följer mina bästa tips!

Hur man lär sina barn att bli mer organiserade

1) Öva på att städa - redan vid ett års ålder kan man börja prata om det. Var ska bollen vara? Om barnen redan är större - eller ganska stora - så får man pröva med mutor/belöning.. poängen är att man pratar om det och har deadlines. Kanske att rummet ska vara städat varje lördag för att man ska få sin veckopeng. När barnen är lite större kan de börja hjälpa till med andra saker i hemmet. En viktig punkt här är att alla måste hjälpas åt. Det är inte en person i familjen som ska ha huvudansvaret!

2) Alla saker ska ha en särskild plats i hemmet. De måste ha någonstans att "bo". Sedan pratar ni om att man måste lägga tillbaks sakerna där. Om alla inte vet var den rätta platsen är så behövs kanske tydligare information. Tex via etiketter/skyltar. Kan inte alla i familjen läsa så kan man printa ut bilder på sakerna.

3) De saker man tröttnat på måste man lära sig att rensa ut. Man kan tex skänka saker till andra barn som kanske inte har så mycket saker. (dvs lämna till välgörenhet.) Man kan även instifta en-in-en-ut-regeln. Dvs om de ska få den här nya saken så måste något annat ut. Det här är en regel som funkar bra även för vuxna! 

Lycka till! Om du själv behöver vuxentips så kan du läsa mer här på bloggen!