Hur städar man smartast?

27 mars 2021

Välkommen till Anordnabloggen 2021! Här kommer jag att dela med mig av de allra bästa organiseringstipsen. Häng med här - eller på Instagram eller Facebook.

Att städa tycker de allra flesta är extremt tråkigt. Och nu förtiden är det oerhört många som lejer ut det jobbet. Men hur det än är så behöver de allra flesta familjer (och ensamstående) städa en del varje dag. Här följer mina bästa tips för hur du kan tänka och vad du behöver göra.

Varje dag-städ

1)Ta hand om disken - töm diskmaskinen och ställ in ny disk, alternativt handdiska all disk om du inte har diskmaskin.  (Är man en stor familj behöver det ofta göras två ggr/dag) Barnen - även de minsta kan hjälpa till att plocka undan från bordet.

2) Ta hand om kläder. Det ska in i smutsen (gör en rutin så att alla lägger sina kläder i smutskorgen på morgonen eller på kvällen - vilket som funkar bäst för er.) Vuxna viker in ren tvätt. Givetvis hänger alla i familjen upp sina jackor och lägger vantar/mössor i sina egna lådor/korgar.

3) Plocka undan. Man kan bestämma ett mål som att: Köksbänk och bord ska vara tomma innan läggdags. Barnens golv ska vara tomma. Eller ditt skrivbord om du tex jobbar hemma. Det är en oerhörd lättnad att börja morgonen med rena ytor. Lämnar man ett rum så tar man sina saker med sig och ställer tillbaks på sin rätta plats. (Tänk på servitristricket: Gå aldrig tomhänt. Börja pränta detta i dina barn tidigt!)

Alla punkter ovan gäller vuxna och barn. Har man inte själv rutinerna så får man börja jobba på dem. Men dessa ändå relativt enkla städrutiner gör det inte omöjligt att hålla ett hem rent och snyggt. Och med barn får man tjata mycket..men börjar man när de är små så lär de sig faktiskt! (Men det är aldrig för sent.)

Veckostäd (eller så ofta du anser att det behövs)

1) Dammsug golv & dammtorka ytor

2) Moppa golven

3) Städa toalett, handfat, dusch, torka speglar

4) Städa köket: Torka alla ytor, diskho etc, glöm inte skåpsdörrar (Gör man det regelbundet så blir de aldrig ofräscha.) Släng ofräsch mat i kylen och torka av synligt kladd.

5) Tvätta kläder och vik in (Ha som mål att det som tvättas ska vikas in samma dag).

6) Byt lakan i alla sängar. Det smartaste är att tvätta dem på morgonen och sedan sätta tillbaks dem igen innan läggdags - då slipper du vika in lakan någonsin. (Nästan aldrig i alla fall.) 

Sällanstäd (ca en gång i halvåret)

1) Torka av hyllplan, besticklådor.

2) Städa kylen noga (släng gamla sillburkar!) och frosta av frysen (om du inte har en modern frys som gör jobbet själv).

3) Avkalka kaffebryggare.

4) Tvätta duschdraperi.

5) Städa bilen.

6) Tvätta kuddar, täcken, soffkuddar, plädar.

7) Putsa fönster (ev räcker det med en gång per år. Här är dock tipset att ta hjälp av proffs! Det kostar faktiskt inte så mycket och du spar själv förmodligen minst en dag.)

8) Torka dörrar, karmar.

Hos stora familjer eller om man har husdjur måste man kanske dammsuga oftare än en gång per vecka - men ofta kanske varje vecka eller varannan räcker - själv gör jag det ungefär en gång i månaden. (!) Men då jag är noga med allt annat så blir det faktiskt inte så dammigt eller smutsigt. (Och vi är inte heller hemma så mycket.) Jag tvättar leriga kläder direkt vi kommer hem så det blir heller inte grusigt i hallen som det är hos de flesta barnfamiljer. Men alla har olika behov. Försök att klura ut vilka era specifika behov är och gör upp en plan efter det. På det sättat slutar ni att bråka om städning ifall alla har egna ansvar - och därmed känner man ett större ansvar inför sin partner och resten av familjen att sköta sin del. Även barnen kan ha uppgifter anpassade för sin ålder. Kanske man får sin veckopeng efter att man har städat - och de vuxna får myskväll efter städningen är gjord. Belöningssystem funkar för alla åldrar. 

Tips på städprodukter att ha hemma

  • Diskmedel & tvättmedel
  • Kalkosan (för att du behöver det till dusch/handfat andra ställen där du får kalkfläckar)
  • Såpa - till golven och alla andra ytor
  • WC-rent (du kan överleva även här med såpa men då måste du städa toaletten oftare)
  • Någon multispray - de funkar både till badrum och kök
  • Stålull och/eller annan metallputs (till diskho/diskbänk av metall)
  • Glasputs (du kan klara dig med diskmedel, men för dig som vill städa snabbt så är ändå glasputs att föredra)- 
  • Många bra trasor -tvättbara - samt mopp och mopphink samt en bra dammsugare

-Det är allt. Många har en massa onödiga städmedel och enligt min erfarenhet är de som har flest städmedel hemma de som städar mest sällan. (Om du känner igen dig, sluta köp städmedel och börja städa istället. Att ha massa olika smarta medel gör ingen nytta..)

Lycka till! ;-)