Hur håller jag ordningen efter en organisering?

10 november 2020

Här på Anordnabloggen får du tips som rör organisering, förvaring, utrensning, ett och annat städtips, samt lite inspiration från min organiserande vardag för att hjälpa dig att få livspusslet att falla på plats. Följ mig gärna här, eller på Facebook eller min Instagram.

Ok du har börjat organisera, eller wow ännu större: Organiserat hela ditt hem! Kanske har du lyckats helt på egen hand - eller så har du fått hjälp av något slag. Men oavsett så har du kommit längre än du gjort på mycket länge och ditt hem är plötsligt mycket renare, lugnare, med mindre kaos och mindre intryck och inga dåliga samveten var man än tittar. Stort grattis till den känslan!

Men så redan efter några dagar börjar det smyga sig på. Ditt helt rena bord har plötsligt blivit ganska belamrat igen. Och småsaker - som du tillfället glömt bort att du ägde - har på nåt nästan mystiskt sätt letat sig fram..Vad händer? Varför blir det så? Och så känner du ångesten komma krypande igen.. HAR JAG INTE LÄRT MIG NÅGONTING? Det enkla svaret är att: Nej kanske du inte har lärt dig någonting. Att rensa är en del av processen. Att hålla det rensat och snyggt är en helt annan. Men det finns några knep att ta till. Egentligen handlar det om att ändra sina tankemönster. Och oftast måste man (tyvärr) dela dem med hela familjen. Men om ni börjar att prata om de här sakerna så kanske poletten trillar ner hos alla efter mycket övning. (Men det krävs övning!) Ok så här följer mina bästa tips samt vilka fällor du kan råka ut för.

Anordnas tips till att hålla ordningen efter en organisering

1.) Det viktigaste är att lägga tillbaks sakerna där de hör hemma! Det är helt enkel så att man bara måste göra det. Varje dag, hela tiden, efter varje moment. Om man verkligen försöker tänka så - så brukar det fungera. Fungerar det ändå inte?

A) Kanske problemet ligger i att du egentligen inte har en avsedd plats för en del av sakerna..? Försök genast att skapa en bra plats för dem som är lättillgänglig.

B) ..eller kanske flera i familjen inte vet var sakerna hör hemma? Berätta och visa var sakerna ska vara. Sätt gärna på etiketter så man tydligt ser var sakerna hör hemma.

C) ..Eller så kanske problemet är att du inte förvarar dem på bästa stället? Kanske upptäcker du att det alltid hamnar hårband och hårborstar i hallen, fast du lagt en fin korg i badrummet för sånt. Då kanske någon i familjen hellre borstar håret i hallen pga bättre ljus/bättre spegel osv, så kanske det är bättre att ha förvaringen där istället? Om det handlar om att sakerna hör hemma på vinden men ingen orkar gå dit kanske det är dags att tänka om, finns det någon möjlighet att tömma nån garderob i din bostad och förvara det där istället?

2.) Undvik mellanlandningar! Detta innebär att du istället för att ställa in disk direkt i diskmaskinen ställer det på bänken. Eller att du slänger en tröja på en stol istället för i tvättkorgen. Eller bara tänker att du tillfälligt lägger ifrån dig det du har i händerna - men glömmder sedan ta det med dig när du går till ett annat rum. Det här skulle jag säga kräver mycket övning och tankearbete - men det går verkligen att lära om! Jag har själv gjort det (jag var superstökig som ung).

3.) Ett annat ämne jag skrivit en del om är att göra saker på en gång. D.I.N - Do it now. Tex istället för att ställa ner shoppingkassen på golvet i hallen - istället ta hand om det direkt och tex hänga in de nya kläderna i garderoben istället. Eller att du direkt efter träningen slänger in kläderna i tvättmaskinen (och kör dem på miljövänlig snabbtvätt). Eller om en lampa går sönder - eller batterierna tar slut i något - byt dem på en gång, eller du får en reva i ett klädesplagg - laga med det samma. Om du inte gör saker på en gång så blir det lätt en hög av måsten istället och det kräver oftast mer tid och energi att ta itu med det senare.

4.) Det är också väldigt viktigt att du inte fortsätter att köpa nya saker. Ett bra tips är att tänka en sak in - en sak ut. Det var ändå alla sakerna du ägde som gjorde kaoset från början. Och om du köper en ny sak så måste du i och med köpet tänka ut var du kan förvara den. Finns det plats för den? 

5.) Om du lever ett liv med mycket stress, dead-lines eller krävande barn förstår jag att du kanske ibland bara måste släppa det du har i händerna och rycka in på annat håll. Men då är bara mitt bästa tips att försöka gå tillbaka till det du gjorde innan nödutryckningen och gör klart det innan du går vidare till nästa sak. Här kan det vara bra att ta en "uppsamlingsdag" emellanåt. Du kan kalla det "göra-färdigt-dag" eller vad du vill.

Läs gärna mer om dessa saker jag tidigare tipsat om här på Anordnabloggen tex D.I.N- do it now., Uppsamlingsdag, eller mellanlandningar, eller om hur man gör saker som ett proffs - även hemma

Hör gärna av dig om du behöver mer hjälp!