Hur får man till träningen när man har småbarn?

9 september 2020

Här på Anordnabloggen får du tips som rör organisering, förvaring, utrensning, ett och annat städtips, samt lite inspiration från min organiserande vardag för att hjälpa dig att få livspusslet att falla på plats. Följ mig gärna här, eller på Facebook eller min Instagram.

Ny termin! Nya möjligheter! Eller? Kanske allt lunkar på i samma spår som förut, och fast du vill ha till en förändring så känns det omöjligt? Du har små barn hemma, och tiden räcker ju inte till som den är.. så hur är det ens möjligt att ta upp träningen igen (på många år!?) Men jag vill berätta för dig att det inte alls är omöjligt! Själv började jag träna med en liten OCH var då ensamstående. På riktigt om jag kunde så kan du! Här följer mina bästa tips som kanske får dig att komma igång - inspirationen är hämtad från riktiga livet; från en mamma till flera små barn, från min PT Jessica Bené, och från migsjälv. Ok nu kör vi! 

Så får du in träningen i livet - trots småbarn

1.) Träna snortidigt på morgonen.. En klient till mig som har ett gäng barn (på riktigt ett gäng) lämnar över morgonrutinerna till sin man - (hon tar dem alla på eftermiddagen själv sen så då kan väl han ta morgonen?!)  - och går och tränar innan jobbet. Om du tex bokar tid med en PT på morgonen blir du så illa tvungen att ta dig iväg!

2.) Välj ett gym som har barnpassning. Det här har varit min totala räddning som ensamstående mamma (visste inte ens att det fanns innan! Världens smartaste idé!) Ganska ofta är det dottern som säger: "Mamma ska vi inte gå till träningen idag?". Svårt att komma med bortförklaringar då..

3.) "Tiden räcker inte till för mig att gå till ett gym", tänker du kanske nu. Att träna behöver ju verkligen inte betyda att du måste gå till ett gym. Du kan ju röra på dig hur som helst. Ta på dig träningskläderna på morgonen och efter att du har lämnat på förskola/skola så springer du hem. Eller du tar cykeln till jobbet, eller bussen men går den sista km. 

4.) Träna medan barnen tittar på tv. Att köra ett kort träningspass medan barnen är upptagna med annat är ett bra tips. Det finns massor med bra yogavideos som är 15-20 min långa - och som ger otroligt mycket. Eller så kan du hoppa hopprep - fem minuter eller mindre - räcker lätt i början! (Eller se Jessicas tips nedan)

5.) Träna medan barnen leker ute. På fler och fler ställen finns nu utegym precis brevid lekparken. Perfekt att köra lite lyft under tiden. Finns inget gym funkar givetvis din kropssvikt utmärkt. (Se tipsen nedan) 

6.) PT Jessicas tips: Professionella tips på övningar som passar att göra med barn i närheten. Effektiv och snabb träning för hela kroppen som får med många stora muskelgrupper samtidigt. Funkar bra att göra hemma, med egna kroppen som vikt eller med eventuell annan belastning/man tager vad man haver. Tänk 10-12 repetitioner, 3 set. Eller mindre om man inte hinner mer. All träning är bättre än ingen!

 a) Knäböj – för att öka belastning, jobba med djupet eller ett ben i taget, du kan också bära ett litet barn som vikt.

b) Utfallssteg – för att öka belastning, ta steget framåt upp på något och sedan ner igen på andra sidan

 c) Armhävning på raka ben eller på knäna. (Min dotter brukar krypa under mig mellan varje repetition det tycker hon är kul)

d) Plankan – (börja med 30 sek, senare kan du försöka hålla i en minut). Gör även sidoplankan, 30 sek på varje sida.

 e) Burpees – du lägger dig ner på mage, reser dig och gör ett litet hopp medan du klappar ovanför huvudet..(barn brukar tycka att det är en kul övning att vara med på).

f) Dips mot en bänk. (dvs som "bakvända" armhävningar).

Det var några förslag på övningar som involverar hela kroppen och mycket core. Använd fantasin, och ta alla chanser du får, hälsar Jessica*. På Jessicas hemsida finns bilder på rörelserna via hennes boot camp-pdf.

*Jessica Bené jobbar som PT på SATS. Hon tar emot PT-klienter både på Sats Näsby Park samt Åkersberga. 
Hon erbjuder även coaching och mental träning via sitt företag Kraft och drömmar. "Jag gillar att inspirera och utmana andra, vara en ständig påminnelse om att livet är här och nu, och att vi måste göra det bästa av det. Det gör jag genom coaching, mental träning, personlig träning."

Ps. anmäl dig till mig nyhetsbrev och ta chansen och vinn en supersmart och snygg träningsväska från Sneaker Myth. Väskan har - till skillnad från de flesta andra träningväskor på marknaden smarta stora fack som håller dig organiserad till och från träningen. Skriv bara "jag vill vinna" i mailet så är du med i tävlingen. Lycka till!