Hjälp! Var ska jag börja?

16 september 2020

Här på Anordnabloggen får du tips som rör organisering, förvaring, utrensning, ett och annat städtips, samt lite inspiration från min organiserande vardag för att hjälpa dig att få livspusslet att falla på plats. Följ mig gärna här, eller på Facebook eller min Instagram.

Har ditt hem förvandlats till en second hand-butik..? Där sakerna liksom står staplade på varandra (och egentligen ser man ingenting). Känner du dig övermäktig av alla saker? Du och familjen hittar ingenting och ni springer mest runt i frustrerade cirklar - utan att ens veta var ni ska börja leta? Känns det helt enkelt som att du drunknar? Du är inte ensam! Faktum är att de flesta kunder som ringer mig brukar börja med orden: "Hjälp!" Som att de faktiskt var i fysisk fara.. och det är ju så det känns! (Sen när vi är klara med vårt arbete brukar det vara en sån enorm lättnad för min klient. Lite som att få livet tillbaka.) Så om du befinner dig i samma sits.. och kanske själv otaliga gånger börjat rensa men sedan tappat fokus (av olika anledningar..) Då kommer här mina bästa tips!

Anordnas bästa tips - för att börja - och avsluta - organiseringen

1) Börja med att sätta upp ett mål. Enklast gör du detta genom att svara på frågorna vad du vill uppnå och varför. Dvs målet ska inte bara vara: Jag vill ha ordning, utan troligen är det något större du vill känna. Klipp ut en bild på ett hem du tycker är fint, eller gör ett collage. Sätt upp det någonstans där du ser det. Skriv ditt mål på bilden. Ett förslag kan vara: Jag vill känna lycka i mitt hem! (För handen på hjärtat: i nuläget tror jag att du har svårt att känna lycka i ditt hem?). 

2) Lägg upp en strategi. Ok du vet nu vad du vill uppnå och varför. Så hur gör du det då? Bryt nu ner ditt hem i flera olika steg/kategorier. Gärna med deadlines inför varje kategori (som dock troligen kommer att ändras på vägen).

A) Du kan välja att följa KonMarimetoden - dvs du börjar med kläder (och då hämtar du ALLA kläder i hela huset oavsett vilka rum de just nu befinner sig i) - lägg dem synligt och börja rensandet - spara enbart det du känner "glittrar", sedan går du igenom böcker, sedan papper sedan diverse prylar och sist sentimentala saker. Det finns oerhört många som fastnat för den här metoden, beroende på hur man är så kan det skapa lite förvirring om man inte är så strukturerad..

B) Annars välj rum-för-rum-metoden, huvudsaken är att du planerar i vilken ordning det ska göras. Ett tips är att börja i köket, dvs det rum där ni oftast vistas - för det kommer också ge mest belöning så fort du avklarat någon del i rummet. Alternativt kan du börja i sovrummet om du verkligen känner att du i nuläget har svårt att slappna av där. Börja sedan med det som känns enklast i rummet. Det kan vara en byrå som inte är så full tex. Lämna det som känns allra jobbigast till sist (du vet vad det är.. det som får det att knyta sig i magen på dig bara du tänker på det..)

..Ok nu har du gjort en plan för vad du ska börja med och en lista på vad du ska fortsätta med i turordning. Jättebra. Du kommer att märka att det lätt blir att man hoppar lite emellan.. men det är ok så länge du faller tillbaks i din planering hela tiden.

3) var ska du nu göra av alla saker?

A) Börja med att tömma byrån/garderoben/lådan du ska organisera helt på sitt innehåll. Detta är ett måste för om du inte gör det kommer du inte att få en överblick och saker som du eg inte bryr dig om kommer att stanna kvar. (Och det vill du inte).

B) Ställ fram flyttlådor eller stora kassar för olika kategorier (tex skänka, sälja, kasta = märk upp tydligt).

C) Sedan ställer du tillbaks det du vill spara på en smart plats. Det du använder mest ska givetvis stå långt fram i ögonhöjd, och det som används mer sällan längre bak eller allra högst upp tex. 

4) Kör iväg med skräpet och det som är skänkes osv. Troligen behöver du göra detta efter varje kategori som du har klarat av. Orkar du inte göra det själv kan du troligen ta hjälp av någon eller boka Tiptapp (via deras app) för att betala för att låta någon annan göra det. Väl värt pengarna.

Är det ändå för övermäktigt? Spana in mina organiseringspaket och låt mig hjälpa dig!

Här får du även fler tips hur du ska tänka vid en organisering., och om du inte orkar börja organisera just den här veckan kan du börja med femminutersorganiseringen.