Ja ni vet ju att den som har flest saker när den dör vinner.. eller? Tidigare i veckan handlade bloggen om att införa en köpstoppmånad. Den här gången handlar det om att dödsrensa eller döstädning, ett uttyck som låter ganska tråkigt, men som vi i Sverige faktiskt blivit lite kända för och det har till och med skrivits en bok om det: The gentle art of swedish death cleaning. Men kanske det faktiskt egentligen inte alls är så att man vinner någon tävling genom att äga flest saker.. kanske det bara är så att man lämnar efter sig en himla massa irritation och dåligt samvete till sina barn eller andra närmaste anhöriga som måste ta tag i allt istället för att du själv gjorde det medan du levde? Jag skulle tro det. I värsta fall slutar det med att de inte har någon aning om vad de ska göra med alla dina tillhörigheter och hyr ett dyrt förråd och ställer lådorna i. Och plötsligt kostar du dem pengar istället! Låt inte det hända! Påbörja utresningen nu! Medan du är pigg och medan du lever. Här följer några tips på tillvägagångssätt för att du inte ska lämna efter dig en massa bråte och en massa dåligt samvete.
Tips för att påbörja sin dödsrensning
1) Börja med att gå igenom saker i källaren eller vinden. Där står förmodligen flest saker som du inte använt eller ens tittat på - på många år.
2) Alla saker som tillhör dina barn ber du dem komma och hämta. Sätt upp ett slutdatum och var bestämd. Har de inte kommit innan sommaren är slut så kommer du att slänga deras gamla skolböcker. Basta! Du gör dem bara en björntjänst genom att fortsätta förvara dem. Skulle det vara så att de faktiskt inte har plats - men du har det - så måste de åtminstone komma och gå igenom sina saker.. det går säkert att komprimera och slänga en himla massa! Märk dem sedan tydligt med namn så ni vet inför framtiden vems saker det är. Är det så att det är DU som har sparat deras saker och de egentligen inte bryr sig? Ja då är det så! Vägrar de komma och titta på sakerna och säger att de struntar i att du slänger dem, då kan du nog lita på att de faktiskt inte bryr sig! Vi är alla olika och på ett sätt är att äga gamla saker och minnen lite att leva i det förflutna.. och det passar inte alla.
3) Alla andra saker som inte är dina.. kanske du råkar ha en gammal mosters servis, lånade böcker från din syster, foton som egentligen någon annan borde ta hand om.. Samla allt, märk tydligt och boka en dag då du åker runt och lämnar ifrån dig allt som inte är ditt (eller som inte borde tillhöra dig). Du kommer att känna dig 10 kg lättare när det är gjort!
4) Släng skräp! Jag vet.. det är svårt att veta vad som är skräp es vi har minnen till i princip alla saker vi äger. Men om du försöker titta på sakerna på ett objektivt sätt kan du nog avgöra att en hel del är skräp som man åka till tippen. Ex: gamla "viktiga" papper som är mer än tio år gamla, saker som blivit fuktskadade dvs ofta tyger och böcker, trasiga leksaker, slitna kläder, babykläder med fläckar, eller asken med "snören som är för korta att använda". dvs saker som är oanvändbara för någon eller som inte känns särskilt trevligt att spara som minne.
5) Vill du spara minnen men tycker att det är svårt så rekommenderar jag att du börjar med att skaffa en lagom stor låda. Sedan kan du även skaffa dig mindre lådor eller mappar att lägga i den större lådan. Helt enkelt börja med att begränsa dig. I en mapp lägger du gamla brev eller vykort du vill spara. När mappen är full så måste du slänga resten. Samma sak gäller resten av lådan. När den är full så är den full. En låda med minnessaker per person är verkligen lagom! Några fina skolböcker, några gamla foton, några gamla dagböcker, några leksaker, några teckningar. Men inte allt du någonsin rört vid! Det blir inte kul för någon efterlevande!
6) Dyrbara saker. Eller saker du tror är dyrbara. (Ofast överskattar vi värdet på våra saker). Börja med att fråga dina anhöriga om de är intresserade av servisen, vasen, klockan, ringen.. alternativt åk med sakerna till närmaste Auktionshus och ta reda på värdet för att det ska bli rättvist. Du kan även lämna in dem och istället ta pengarna. Det är dina saker och du får göra precis som du vill med dem! Ta pengarna och gör en rolig resa istället, vill du så kan du ju bjuda med familjen.
7) Dubletter eller saker du har mycket av. I många fall har du sparat eller lagrat saker som du äger flera av. Ex på detta är kökssaker, gå igenom dem och spara det finaste. Börja använd dig av kristallglasen och släng din tråkiga ikeaservis. Visst med småbarn kan det kanske kännas lite väl lyxigt. men att du faktiskt börjar använda de fina glasen oftare sätter lite guldkant på tillvaron - för varför är guldkantstillvaron förpassad till en låda i källaren?
Boka in en helg eller en semestervecka då du börjar! När man väl har börjat så är det enklare att fortsätta..!
Ps. Om du känner att det blir för tungt så kan du alltid ta hjälp av ett proffs! Anordna vet hur man ska hantera saker och hur man ska tänka! Kontakta mig redan idag via formuläret.