Den som har flest saker när den dör vinner (Del 1 av 2)

22 februari 2018

Den som har flest saker när den dör vinner! Det uttrycket är väldigt talande för vår nutid och sättet vi lever på. Även om det samtidigt råder en trend att ta tillvara på och att återanvända eller återvinna saker så utvecklas samtidigt fler websidor, appar och smart reklam för att få oss att handla mer och mer.. Tyvärr ofta saker av sämre kvalitet (men hej, man fick tre till priset av en!) 

Jag vet inte när jag insåg att jag inte behövde saker för att bli lycklig. Jag växte inte upp i överflöd men kan heller inte minnas att jag saknade massa saker som barn. (Förutom att jag ville ha en lillasyster och en riktig häst vilket jag aldrig fick.) Det finns nästan inget som får mig att gå igång vad det gäller shopping.. jo, ok då. Jag erkänner. När jag VERKLIGEN fyndar något riktigt fint på second hand som nästan inte kostat någonting! DÅ kan jag känna lite av den där lyckan som vissa tycks känna när de handlar någon dyr märkespryl (kanske på rea dock). I min shoppinglycka lägger jag in känslor som: "Det känns fint att jag kunde köpa det här på second hand och samtidigt stötta Stockholms hemlösa" eller: "vilken tur att någon insåg att den inte ville ha den här längre - för då fick jag chansen att köpa den".

Jag har en liten annan last också och det är skönhetsprodukter. Men jag bunkrar inte och handlar aldrig ett nytt schampo eller en hudkräm om inte det jag har börjar ta slut! (Ni med fulla badrumsskåp rekommenderar jag att tänka om här..!) 

Om du är en shopaholic eller bara har en stark köparvilja och kanske redan äger alldeles för mycket saker och kläder.. så rekommenderar jag att sätta KÖPSTOPP. Börja med en månad - rensa samtidigt ut saker som du vet med dig att du inte använder.. (Kassar med kläder tar du med till närmaste butik som tar emot textilier och andra hela saker kan du lämna till Återbruk vid sopstationerna eller till second hand-butiker.) Under den här månaden är det enbart tillåtet att handla saker som man måste ha - topsen tar slut, eller mjölet - och du har planerat att göra pannkakor.. Men handla inget som du redan har. Försök att börja äta upp allt du har i frysen, alla konserver, alla torrvaror. (Jag vet en kvinna som gjorde det här och det visade sig att hon kunde leva en hel månad på bara sina konserver hon samlat på sig..)  Går något sönder så rekommenderar jag att du slänger det. Jag är själv ganska dålig på att laga saker - och vet med mig att sakerna ofta bara blir liggande. Men eftersom jag handlar på second hand så känner jag att det är mer ok att slänga det eftersom saken eller plagget redan haft två liv. Om nu något du har går sönder under köpstoppmånaden så köp inte en ny - om det inte var barnens ENDA täckbyxor som sprack i sömmen förstås (men troligen har de redan flera täckbyxor..) 

TIPS FÖR KÖPSTOPPMÅNAD

1) Börja med att bestäm vilken månad du ska börja. Involvera hela familjen. (Om de vägrar kan du börja själv!)

2) Försök att planera vad du kommer att behöva under den här månaden för att slippa handla något. Tex kan du titta igenom skafferiet och planera maträtter runt det du har.

3) Det är ok att handla saker som verkligen tar slut (för att du inte ska behöva bunkra innan månaden börjar - att bunkra saker är så gott som aldrig en bra idé.) 

4) Saker som går sönder bör du laga på en gång - annars slänger du det. Om du har flera av samma sak så låter du bli att köpa en ny.

5) Passa på att rensa så mycket du orkar under den här månaden. Då är chansen större att du "hinner ifatt" och att dina ägodelar snarare minskar än ökar..

Lycka till! 

Ps. Sanningen är den, att den som har mest prylar när den dör inte alls vinner.. för jag kan berätta en hemlis för dig: Det kommer att vara dina barn eller närmaste anhöriga som kommer att behöva deala med dina prylar när du dör.. och de kommer inte tycka att du förjänade ett pris för att du vann tävlingen! Tänk på det! På söndag kommer jag att skriva om just Dödsrensning. Häng med!