Att ligga på gränsen

25 april 2022

Det här är Anordnabloggen, där jag tipsar om organisering, städ och allmänt livspusslande. Följ mig här, på Instagram eller Facebook.

Hela tiden hör man om vänner, bekanta eller kollegor som är - eller har varit - utbrända, eller åtminstone väldigt nära att gå in i väggen. Och många som man känner är oerhört trötta för jämnan och som verkligen ligger på gränsen. Det gäller nästan alltid mina klienter, och det känns ganska viktigt att jag kommer in med ny energi när jag kommer till ett stökigt hem, eller som det känns; "igenkloggat" hem. Jag kan verkligen känna mig väldigt trött själv emellanåt och har varit tvungen att hitta strategier för att klara mig. När jag känt mig lite extra trött några veckor i sträck så märker jag att jag även hamnar i dåliga vanor, som onda cirklar. Att bara köra på trots signaler är givetvis en oerhört dålig idé. Det är aldrig värt att gå in i väggen på riktigt, med allt vad det innebär med långa sjukskrivningar, hjärnskador (som det ju faktiskt innebär), och massa lidande för alla i familjen. Här är mina egna varningssignaler, du kanske känner igen dig i några - eller alla.. 

1) Jag har mer ont i ryggen (och lite överallt)

2) Jag har mer surftid på telefonen (men känner inte att jag för den sakens skull egentligen fått mer utfört)

3) Jag är tröttare och mer lättirriterad (mindre skojig mamma)

4) Jag har plötsligt inte tid att träna..(??)

5) Jag har ingen riktig mat hemma och äter mer crap & blir då sugen på sötsaker i allmänhet

Alltså kontentan är: Jag tar sämre hand som mig när jag är trött och stressad. Då måste jag sätta stopp för de onda cirklarna och ta hand om mig bättre. Det här gör jag, och det börjar idag igen därav detta inlägg. Skriv gärna dina bästa tips för att varva ner och må bättre.

 

Mina bästa må-bra tips

1) Boka massage (ju längre ju bättre, 30 min massage hinner jag inte varva ner på och då ger det inget). Just nu har jag hittat en grym massör som även kan Reiki och är grym på att få bort muskelknutor.

2) Skärpa mig och prioritera träning. Hellre en kortare stund flera ggr/v. 30 minuter är verkligen bättre än inget. Helst få in stretch eller yoga några ggr. (Om jag är för trött för att träna så försöker jag åtminstone köra stretchövningar. Så grymt skönt!)

3) Gå och lägga mig tidigare och skippa tvn eller surfandet på kvällen efter barnnattningen.

4) Börja med hälsokost som funkar för mig.. (pröva dig fram, jag har hittat mina favoriter.)

5) Ta ledigt! Gärna någon extradag ledigt från jobbet. Eller ledigt från allt. Man måste inte åka på Spa - även om det är najs - man kan bara vara hemma och ta det galet lugnt en hel helg. Lämna barnen hos någon anhörig och bara få tänka själv. Lyx!

6) Planera alla måltider. Eller låta någon matkasse planera dem åt mig. Köp hem massa bra mellanmål - helst med mer protein - för det gör det lättare att vänja sig av med tomma kolhydrater - och få ett jämnare humör på köpet..

 

Ta hand om dig! /Anordna-Anna