Att leva med röra

4 juli 2020

Välkommen till Anordnabloggen. Här bloggar jag om ordning och reda, städtips och allmänna livspusseltips. Bloggen skrivs lite sporadiskt men följ mig gärna på Facebook eller Instagram.

 

Att leva med röra

När jag kommer till nya ställen, fester, eller hem till nya kunder så vill alla alltid veta hur det är att jobba som organiseringskonsult. Vad gör jag? Vad får jag se? Är det inte jobbigt? Jag brukar kunna berätta en del generellt, men har egentligen inte så mycket "snaskiga" detaljer att komma med (som folk verkar tro). De flesta verkar även tro att jag är hemma hos jätterika personer som bara har det lite rörigt och lyxar till det med en organiseringskonsult som kommer och fixar i röran och sedan är allt frid och fröjd. Nej sanningen är att i de flesta fallen så är min kund en person (oftast en kvinna) som av olika anledningar haft en rörig och tuff period i livet men som nu börjat ta tag i sin situation. Och det är väldigt sällan en person med gott om pengar. 

Att leva med röra är otroligt dränerande. Man får mindre och mindre energi. Man tappar tillslut lusten till att göra något alls hemma (eller i värsta fall till att göra något alls överhuvudtaget!) Man kanske skäms, och ibland leder det till ensamhet då man inte vill bjuda hem folk till sin röra. Och sedan blir allt bara en nedåtgående spiral.. Men det går att bryta mönstret. Jag ser ofta hur människor som fastnat i nedåtgående spiraler så sakteligen börjar ta sig uppåt ju längre vi kommer i organiseringsprocessen. 

Men hur ska du göra då - om du som läser detta känner att du fastnat i den nedåtgående spiralen? Här följer några tips:

1) Erkänn din röra! Ok du har det oerhört rörigt omkring dig. Du behöver komma ur det. Läs gärna på lite (tex här på bloggen) om vad röra gör för psyket, eller läs Rensa i röran med feng shui av Karen Kingston - så kanske du blir mer motiverad. 

2) Inse att du inte är ensam! Du har det inte värst av alla människor på jorden. Alla andra har inte finare och mer ordnade hem än du! Jag lovar! Jag har tom varit hemma hos en husbloggare - där allt ser jättefint ut på bilderna - medan det utanför fotot är rent kaos! 

3) Våga sök hjälp! Vänd dig till någon nära vän eller en snäll familjemedlem som varken ger dig kritik eller skamkänslor (och som inte "tvingar" dig att behålla mormors gamla saker..) Eller så tar du hjälp av ett proffs helt enkelt. 

4) Bryt mönstret! Släng mer på en gång. Låt färre saker komma över tröskeln i ditt hem. Säg helt enkelt nej när någon vill ge dig något som du inte har behov av. (Jag måste göra det hela tiden då nästan alla mina kunder frågar mig om jag vill ha det vi rensar ut!) Sluta tänk: "det kan va bra att ha"..Läs gärna mer här på bloggen hur du kan tänka! 

Motiverande lästips: Vad kostar din röra?,  Varför äger du så mycket saker?Den som har flest saker när den dör vinner! 

Tips för att komma igång: Veckans Utrensning: GarderobenHur man lättast organiserar ett utrymme, Skapa flow i tillvaron, Hur börjar jag rensa?