Onsdagsordningen med Anordna: Tidstjuvar & Tidsorganisering

6 mars 2019

Efter ett längre uppehåll från bloggen så är onsdagsordningen med Anordna nu tillbaks. Jag har haft väldigt mycket bokningar sedan december, och det har givetvis varit otrolig roligt! (I ärlighetens namn har jag även prioriterat min hälsa såsom träning bl.a.) Men nu känner jag att jag måste ägna lite tid och kärlek åt adminsaker och åt bloggen! Därför har jag skapat detta blogginlägg för att påminna mig själv hur jag bör göra - och lite tips till alla er andra som inte känner att vardagens alla måsten hinns med! 

Tidstjuvar & Tidsorganisering

Det viktigaste du har i ditt liv är troligen familjen, vännerna, och efter det kommer kanske ett par kära ägodelar eller nåt fritidsintresse. Ägnar du den största delen av ditt liv på det du helst vill? Givetvis måste man sköta sitt jobb för att klara sig ekonomiskt, men utöver det är mycket i ditt liv tidstjuvar. För att det viktigaste du har ska kunna fungera optimalt så behöver du även tillgodose ditt basbehov, vilket är exakt samma för alla människor: mat, vila, och att röra på sig. Det är inte svårare än så... men ändå: Det känns helt omöjligt att få ihop ens basbehovet i stressade perioder. Att äta bra fyra-fem gånger om dagen känns ju helt omöjligt. Att hinna motionera ett par gånger i veckan likaså. Att få 8 timmars sömn.. Varför är det så? Här följer en del tips.

 

Tips för att undvika tidstjuvarna & lyckas med att tidsorganisera ditt liv

1. Du prioriterar fel. Du kanske tänker att du inte hinner träna/promenera idag eftersom du måste hämta barnen. Tänk om. Det går troligen ingen nöd på barnen. (Och gör det det så måste du antagligen göra betydligt större förändringar i ditt liv..) Din hälsa är faktiskt ditt liv. Vill du leva längre för dina barn så hinner du röra på dig. Eller sova mer.. Eller äta ordentligt. (Det finns säkert en hel massa annat du kan prioritera bort under veckan istället..tips följer..) Det där med "mat-och-sov-klocka" är faktiskt inte en dum idé i vårt stressade samhälle!

2. Definiera dina tidstjuvar. Alla människor har 24 timmar om dygnet, varje dag, året om. Tid är ju faktiskt den enda solidariskt fördelade resursen på jorden. Om du ägnar FEM TIMMAR åt din telefon PER DAG (du ser lätt hur mkt den används under "inställningar", "skärmtid") - ja då har du svaret där. Men det kan ju vara helt andra tidstjuvar också. Som tex sökande efter saker och kläder som du inte hittar i röran. Vi säger att du letar efter något i fem minuter, gör du det en gång i timmen så har du redan där tappat två timmar på ett dygn.. Du kan säkert komma på andra tidstjuvar som du eg inte släppt in i ditt liv men de råkar bara vara där ändå.. tex tjafs och stök.

3. Sätt upp regler för digsjälv. När du har definierat det som är just dina tidstjuvar så är det bästa att sättet att utplåna dem genom regler, men om du också är en sån som som jag som vill "känna dig fri" så förstår jag att det kan kännas svårt. Tex: Bestäm dig för att ha en telefonfri dag i veckan. Eller att inte sitta längre än en timme åt gången på nätet (ställ klockan). Eller att bara se ETT avsnitt av din favoritserie. 

4. Rensa. Allt du äger kräver en viss uppmärksamhet. Ju mer prylar du äger ju mer tid ägnar du åt småsaker. Ekvationen går inte ihop med att du har fullt i alla skåp - och att du känner att du har en massa tid över. Bara att rengöra och ta hand om alla kläder, saker osv för att inte tala om det mentala utrymme som röran tar upp, eller tiden du lägger ner på att leta efter saker..

5. Planera och förbered. Det gick väldigt många år utan att jag behövde planera min tid särskilt noggrannt. Men så fick jag barn och livet blev väldigt annorlunda. Jag antar att de barnfamiljer som inte planerar sina veckor är ganska få - och i sådana fall ganska problematiska. Vem som ska hämta barnen osv har ni troligen redan koll på. Kanske också på ett ungefär vad ni ska äta i veckan. Men mitt tips är: Planera ännu noggrannare. Planera in vad ni ska äta och när, planera även in mellanmål. Vad du ska träna och när. Och förbered dig! Tex Min "uppsamlingsdag" är som jag förut nämnt söndagar då jag tvättar och planerar veckans klädsel. Jag lagar all mat så jag och dottern bara kan värma maten i veckan då jag har ett otroligt späckat schema och jag inte känner att jag hinner tex både laga och träna på kvällen. Jag packar även olika väskor med saker tex träningskläder och hänger dem sedan i hallen. 

6. Optimera. När du har planerat veckan så kan du börja tänka smart. Ska ni äta pasta två dagar den här veckan så kokar du all pasta ena dagen och förvarar resten i kylen, eller laga all mat på en dag så spar du ännu mer tid. Att planera fem klädesval tar inte längre tid än att planera ett val (som du säkert annars gör supertrött på morgonen.) Medan du pendlar (om du gör det) kan du göra massor av smarta saker. Själv äter jag frukost, sminkar mig, betalar räkningar och svarar på mail under mina resor. Men du som åker bil har lite svårare med det. Men varför inte ta en språkkurs eller lär dig nåt nytt via en ljudbok.

7. Glöm inte slappa också! Det låter som att jag förespråkar ett extremt upptaget och aktivt liv. Men jag tror att våra liv ser ut mycket så, och att man dessutom känner sig väldigt stressad. Sedan jag började planera och optimera min tid så blev det enklare att få till basbehoven och jag känner att jag faktiskt kan ta det lugnare! Jag hinner fokusera på det jag verkligen vill fokusera på! Och får även in mer sömn, vila och bara mystid också! 

Ps. Anordnabloggen drivs av mig, Anna och inlägg publiceras varje onsdag. Följ mig gärna här eller på facebook.

Ps2. Tips på revolutionerande böcker som varit helt avgörande för mig och min hälsa är "Matrevolutionen" av Andreas Eenfeldlt och "Hjärnstark" av Anders Hansen - de finns att läsa eller lyssna på på tex Nextory.