Anordnas Adventskalender: Lucka 21

21 december 2019

Anordna är med dig - hela vägen fram till jul! Varje dag får ni fiffiga tips via Anordnas Adventskalender här på sidan - eller på facebook eller instagram om ni hellre följer mig där. Häng med för att inte missa de bästa tipsen från mig!

Skapa flow i tillvaron

Ibland känns livet bara kaotiskt.. inget funkar riktigt som det ska. Man försover sig, man tappar bort nycklar, telefonen går sönder, tvättmaskinen lägger av, barnen/partnern/chefen känns oförklarligt sura och själv ligger man sömnlös och stressad över att jobbet och hemmet är i kaos. Det känns helt enkelt som att det sitter en propp någonstans och stoppar flödet. När det händer brukar jag ta en extra så kallad uppsamlingsdag. (Jag har skrivit om det i ett tidigare inlägg), men i förebyggande syfte så underlättar det att ha ett bra flow hemma, för att undvika proppar. Har man en bra grund så måste många fler saker gå i stöpet samtidigt för att det ska kännas kaotiskt hemma. Och ni vet, om hemmet fungerar bra och har ett skönt flöde desto större chans är det att folk runtomkring dig - och du själv - mår bättre och känner sig mindre irriterade och stressade. 

Tips för att skapa flow


1) Skapa regler eller ansvar för vem som gör vad. Tex: Vem sköter disken idag? Har ni ansvarsområden eller rullande schema så underlättar det. Är det bara du hemma så kan du tex bestämma att disken måste vara gjord innan klockan 21 på kvällen (oavsett hur trött du än är) - så att du efter det kan belöna dig med att tex se på din favoritserie.

2) Starta blankt. Precis som du aldrig skulle börja skriva på ett redan nedklottrat papper ska du aldrig börja jobba på en redan stökig diskbänk, börja äta middag på ett smutsigt bord eller börja laga mat med en full diskmaskin. Innan du börjar med något är det helt enkelt troligt att du måste börja röja eller städa. 

3) Förvara saker i ordning. Tänk hur du gör något. Du kliver ur sängen, tar på dig morgonrock, går till duschen, slänger smutstvätt i korgen, tar en handduk, du klär på dig, du sminkar dig/rakar dig.. Finns allt inom räckhåll? FInns det något du kan ändra på i ditt flöde? Har du morgonrocken på en krok nära sängen? Har du smutskorgen på vägen till badrummet/i badrummet? Förvarar du handdukar invid duschen? Har du smink/rakprylarna invid spegeln? 

4) Framförhållning. En av de viktigaste punkterna för att skapa flow är egentligen att ha framförhållning, helt enkelt att vara förberedd. Den här punkten är ju verkligen dock det svåraste att få till och något jag själv kämpar med. Till exempel att packa väskan på kvällen. Att ladda kaffebryggaren innan läggdags. Att ha middagen planerad. Att köra tvättmaskinen innan allt ligger i smutsen. Att sätta igång diskmaskinen direkt efter middagen. Men så fort man får in rutin på några av sakerna brukar det ge med sig och du har åtminstone några bitar som funkar dagligen och skapar bra flow.

5) Alla saker ska hitta tillbaks till sin grundförvaring innan natten. Det är en bra grundregel och en bra grej för både vuxna och barn att följa. Det kan vara väldigt svårt att tänka att ALLT ska förvaras någonstans på en logisk och bra plats när man är hemmablind (det är oftast mycket enklare att tänka flöde när man är nyinflyttad), och du är mer än välkommen att be Anordna om tips - eller kontakta mig  för att få hjälp med att skapa en bra grund. Bra förvaring är alltid grunden för att bra flow i hemmet.