Är du organiserad inför hösten?

18 augusti 2020

Här på Anordnabloggen får du tips som rör organisering, förvaring, utrensning, ett och annat städtips, samt lite inspiration från min organiserade (och organiserande) vardag. Följ mig gärna här, eller på Facebook eller Instagram.

Nu närmar vi oss slutet på sommaren och hösten kliver på med stormsteg. För somliga av oss har hösten redan officiellt börjat i och med att skolorna börjar - och semestern har redan lagt sig som ett guldskimrande minne blott.. Jag vet att ni är många därute som sitter med en klump i halsen och undrar var sommaren tog vägen? Alla planer som inte hanns med..! Ska de få vänta ett helt år nu? Andra kanske välkomnar rutiner och vardag och tycker (i hemlighet?) att det ska bli rätt skönt ändå..? Jag är själv lite dubbel. För även om jag älskar egenvald tid - frihet är mitt nyckelord i livet - så har jag - med hjälp av min personliga coach (Hej Jessica) - förstått att rutiner och måsten även det är en del av livet - för att man ska må bra, för att man ska komma framåt, och för att man ska ligga steget före (för att inte kaoset ska knacka på dörren nästa sekund) och därmed lättare skapa mer frihet. Det bästa och enklaste sättet att hålla kaoset ur sikte är nämligen att förbereda sig. Så min fråga till dig är: Är du förberedd inför hösten? Om inte, ta ett par kvällar redan denna vecka (eller helgen) och preppa dig! Ju mer preppad du är desto större är chansen att du även håller humöret uppe ända fram till jul.

Höstprepp (istället för höstdepp)

1. Organisera alla i familjens garderober. Se till att allt som finns där funkar för hösten. Allt som är för litet åker ut. Rensa även bort plagg ni aldrig använder, eller trasiga kläder som du tänkt laga i en evighet. Skänk bort allt (enklaste sättet är att lägga allt oavsett skick i en kasse och gå med det till H&M - du får även en check för besväret. H&M ger faktiskt dina gamla kläder nytt liv.) Köp nytt om det verkligen behövs. Planera för höstens regniga dagar (impregnera mera) och kolla gärna redan nu om vinterkläderna är kompletta. (Hur många gånger har man inte stått där och plötsligt föll snön och overallen är för liten/försvunnen/undanlagd i ett förråd..)

2. Planera era aktiviteter - även de vuxnas! Du har säkert redan hyfsad koll på när och vad barnen ska träna i höst.. om inte så planerar du det nu.. men vad ska du själv göra? Gör ett smart schema och sätt upp på väggen. Där står det vem som ska ta respektive barn till sin aktivitet - och då kan du passa på att fylla i vad du själv ska göra under tiden! Bäst använda tid när ditt barn rör på sig är att du gör detsamma samtidigt! Det finns tusen saker du kan passa på att göra medan ditt barn dansar.. tex gå en långpromenad med en bok i öronen..(Om du saknar en plan slutar det med att du sitter med telefonen!)

3. Önskar du att du hade hunnit mer under sommaren? Skjut inte upp det ett år till! Oavsett vad det var så tycker jag att du ska göra det i höst istället! Planera in helger och barnpassning, eller anlita ett proffs som hjälper dig.. kanske kan vara värt att betala för hjälpen och istället jobba extra på ditt ordinarie jobb? Det kostar ofta mer i energi att göra något själv som man inte är van vid att göra! (energi = tid du tar från familjen) 

4. Gör ett matschema - du kan tex göra ett fyraveckors schema som sedan repeteras. (Vi repeterar ung samma mat varje vecka - med några få utbyten. Man måste inte vara mer kreativ än så!) Och varje söndag planerar jag mellanmål och tillagar annat som går att förbereda - tex kokar massa pasta eller ugnsbakar massa lax som sedan blir lunchlådor och middagar stressiga dagar..

5. Gör ett ansvarsschema - du kan inkludera städning - men även andra saker så att ansvaren blir uppdelade och inte bara hamnar på en person i familjen. Större barn får ansvara för sina egna saker - tex att packa idrottskläder eller städa sitt eget rum. Du kan skriva upp allt möjligt på ansvarsschemat. "Planera födelsedagar", "Boka roliga helgaktiviteter", "Tvätta", "Tömma diskmaskinen"...

6. Boka in något kul..! Passar särskilt dig som sitter med höstångest och rosendoftande minnen från en svunnen semester: Boka in en extra rolig helg! Eller höstlovsvecka. Gärna en barnfri kväll/helg (boka barnvakt redan nu!!), men också något kul för hela familjen. Att ha roliga saker att se fram emot piggar alltid upp!

Här får du fler tips inför dina höstförberedelser: Rensa ut allt som är dåligt, Ge garderoben ett lyft, Släpp kraven, pressen, stressen. <3